01-03-07

En waar was Tuybens...

Staatssecretaris Tuybens was niet op post

protest

Woensdag 28 februari. Vanuit zes verschillende postkantoren in Genk, Lommel, Kortrijk, Zelzate, Zwevegem, bedreigd met sluiting, kwamen vertegenwoordigers te Brussel bijéén op het kabinet van staatssecretaris voor overheidsbedrijven, Bruno Tuybens. De staatssecretaris zelf kwam niet opdagen op de afspraak, die nochtans vorige week was gemaakt. Hij liet zich vertegenwoordigen door juriste Nathalie Dumont, adviseur op zijn kabinet.

 

Namens het Comité Boxbergheide (Genk) legde Yves Grouwels uit dat Genk een samenvoeging is van wijken. De inwoners kunnen niet te voet naar het postkantoor maar doen er vanuit Boxberg bijvoorbeeld twee uren over met de bus. Met de auto is er weinig parkeerplaats en velen hebben trouwens geen auto.

1.170 mensen zijn er ouder dan 70 jaar. Ook zij hebben recht op de totale dienstverlening van de Post. Voor geldzaken zijn ze op de Post aangewezen. Sinds de Post geen pensioenen meer aan huis betaalt, namen ze een postrekening. De Post is de enige openbare dienst waar financieel zwakkere burgers nog bediend worden. Daarom moet een volwaardig postkantoor met alle dienstverlening open blijven in Kolderbos.

Nathalie Dumont. Het netwerk van de postkantoren openhouden, kost handen vol geld. Het is meer dan 30 miljoen euro, dat is een onderschatting. De consument wil meer dan 2 uur openingstijd per dag. De SP.a wil met het beheerscontract een ideale mix maken van volwaardige postkantoren met postpunten, die lange openingstijden hebben en 80% van de diensten kunnen aanbieden. Die zijn ook op zaterdag open.

Wij hebben alle begrip voor het idee dat de financiële dienstverlening nu in de problemen komt. Daarom onze tegemoetkoming: in een postpunt kan een betaling gebeuren tot 300 euro. Pensioenen uitbetalen in een buurtwinkel kan jammer genoeg niet. Geld afhalen is geen optie.

Milly Thoolen van Comité Kolderbos Genk. bejaarden moeten 5 km ver, 2 uur met de bus, er is geen parking…

Namens Comité Postkantoor Lommel vertelt huisarts Staf Henderickx: Ook bij ons is er geen parking bij het postkantoor. De voltallige gemeenteraad heeft een brief gestuurd aan aan dhr Tuybens en dhr Thijs. De mensen moeten zich nu verplaatsen naar andere gemeenten waar wel een parking is. Ze stellen zich ook vele vragen: welke privacy zullen we genieten in een "postpunt" ? In hoever zijn de houders van een postpunt opgeleid? Er worden overvallen gepleegd voor kleinere geldsommen.Welke veiligheid kan een postpunt bieden?

Nathalie Dumont. Houders van een postpunt krijgen "een aantal" dagen opleiding. De kwaliteit wordt beoordeeld door "mystery shopping" (anonieme controleurs). We zijn ons er van bewust dat de post een openbare dienst is en dat de sociale rol belangrijk is.

Namens Actiecomité "'t Postje blijft" van Kortrijk overhandigde Georges Declerck 4.545 handtekeningen voor het behoud van het postkantoor in de Stasegemstraat. 99% van de aangesproken mensen ondertekenden. Hij stelde een raadpleging van de bevolking voor. Het is een volksrijke buurt. Op 3 dagen tekenden 450 mensende petitie aan het postkantoor. Dhr Van Wolputte (De Post - Public Affairs) verklaarde dat de post in de eerste helft van 2006 83 miljoen euro winst maakte. Aandeelhouders zullen voor het eerst een divident krijgen. Wijkpostkantoren openhouden, zorgt voor 50 miljoen euro verlies. Als de regering deze 50 miljoen euro bijpast, moeten de postkantoren niet sluiten. De acties in Kortrijk zullen doorgaan. Georges Declerck betreurde dat dhr. Tuybens niet wou aanwezig zijn op deze bijeenkomst.

Namens Comité Kolderbos (Genk) meldde Milly Thoolen dat er in Kolderbos geen enkele bank meer is, ze "vinden het de moeite niet voor sociale gevallen". Door de acties is de sluiting van het postkantoor uitgesteld tot september-oktober.

Nathalie Dumont. Dit kabinet is zich zeer bewust van de moeilijkheden in de samenleving. Niemand wil dat zijn postkantoor gesloten wordt, ook wij niet. Maar we moeten de post leefbaar houden in een concurrentiële omgeving. De Europese Commissie eist de sluiting. Vooral de zweden dringen er op aan…

Vraag uit de zaal: En dat met een socialistisch bestuur in Zweden ? Dat is helemaal de kapitalistische logika.

Namens het Comité Zelzate-West citeert Frans Van Acoleyen het beheerscontract: er moet binnen de 10 km altijd een volwaardig postkantoor zijn. Zelzate is in twee verdeeld door het kanaal. Twee vijfden van de bevolking woont aan de westkant en de brug is soms 6u per dag gesloten, dan is de echte afstand niet 3 km maar 9,4 km. Het is de meest achtergestelde wijk. Het postkantoor is druk, er zijn altijd rijen wachtenden. Middenstanders zijn niet bereid een postpunt te openen: het is niet veilig. We hebben bloemen overhandigd aan de houdster van het postkantoor, waar de mensen zeer tevreden zijn over haar dienstverlening, en die bloemen heeft ze op een veilige manier moeten ontvangen. Wat zou het zijn in een postpunt ? De hele gemeenteraad en de burgemeester willen daarom niet gaan zoeken naar een postpunthouder. En: ook Eddy Wally heeft de petitie getekend…

Namens het Comité Behoud Post Moen (Zwevegem) werd de petitie met handtekeningen overhandigd, en ook een foto van de wegwijzers naar Moen. De afstand naar het volgende postkantoor (Zwevegem) bedraagt 7 km, en voor wie aan de buitenkant van Moen woont tot 10 km.

Nathalie Dumont. Ik wil u geen valse hoop geven. Ik zal vragen om het nog eens op de agenda te zetten en een oplossing te vinden voor de financiële diensten.

Comité Zelzate-West. Dat je ons postkantoor sluit om het geld, dat kan je op TV verklaren, maar kom dat maar eens uitleggen aan de mensen bij ons. Onze wijk wordt daarmee "opgegeven", het wordt een "Far West". Dat zal niemand begrijpen.

Comité Kolderbos (Genk). Europa, dat zijn wij toch ? En wij zijn tegen sluiting van postkantoren. Zo moet je het stellen.

Nathalie Dumont. Het is een probleem van rentabiliteit om het bedrijf met 38.000 mensen leefbaar te houden.

Comité Kortrijk: De winst van de Post moet naar de Post terugkeren, en niet naar de aandeelhouders gaan. Dan moet er geen enkel kantoor sluiten.

Comité Boxbergheide: Dhr Tuybens trekt toch "de sociale kaart" in het Europees Parlement ?

Nathalie Dumont. Voor deze materie is collega Verwilghen bevoegd. Hij zal daarvoor tussenkomen.

Reactie in de zaal: Als het van de liberaal Verwilghen moet afhangen…

 

bron: www.solidair.org

15:58 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, postkantoor |  Facebook |

Commentaren

ja waar zijn de socialisten nu , waar is de arbeiders partij, wel ik heb er mijn vragen bij, ik hoop dat de partij van de arbeid wat meer stemmen gaan krijgen die doen teminste wat voor ons mensen.

Gepost door: jefke | 01-03-07

De commentaren zijn gesloten.