04-03-07

De kat van Tuybens...

DE KAT VAN TUYBENS.                           Staf   Henderickx.

de kat van Tuybens 3

 

Woensdag 28 februari verzamelden actiecomités tegen de sluiting van postkantoren uit Genk, Kortrijk, Lommel, Zwevegem en Zelzate aan het kabinet van staatssecretaris voor overheidsdiensten, Bruno Tuybens. De staatssecretaris zelf kwam niet opdagen en stuurde zijn kat, juriste Nathalie Dumont. Zij verdedigde de sluiting van kleinere postkantoren: “Het open houden kost jaarlijks 50 miljoen euro voor twee uren openingstijd. De mix van postkantoren en postpunten biedt de consument langere openingstijden, zelfs op zaterdag, en behoudt toch 80% van de dienstverlening.” De vertegenwoordigers van de comités boden de medewerkster van Tuybens zwaar weerwerk.

 

Georges De Clerck, ex-hoofddelegee ACOD in het sorteercentrum Kortrijk X, bracht 4545 handtekeningen mee tegen de sluiting. Deze werden verzameld door het actiecomité “’t Postje blijft” aan het postkantoortje in de Stasegemstraat in Kortrijk. Dagelijks komen daar gemiddeld 150 klanten, waarvan 99% de petitie tekende. Achteraan schreven vele van hen pakkende getuigenissen. Georges De Clerck argumenteerde: “De heer Van Wolputte, Public Affairs van de Post, verklaarde dat de Post in de eerste helft van 2006 83 miljoen winst heeft gemaakt. Voor de eerste maal zouden de aandeelhouders een dividend uitbetaald krijgen. Waarom niet 50 miljoen daarvan gebruiken om de postkantoren open te houden? Waarom volgt een SPa staatssecretaris de kapitalistische logica: ‘de lusten voor de privé, de lasten voor de gemeenschap’?”

 

De actiecomités Boxbergerheide en Kolderbos uit Genk waren met een ganse bus actievoerders naar Brussel gereisd. In de voormiddag wilden zij een kopij van hun petities overhandigen aan Europees commissaris McCreevy. Ook hij stuurde niet alleen zijn kat, maar stuurde zelfs de politie af op de actievoerders. Na veel gepalaver nam een medewerker de petities toch in ontvangst. Nadien trokken zij naar de Post, waar de heer Van Wolputte argumenteerde: “Als de overheid ons 50 miljoen per jaar betaalt om de kleinere postkantoren open te houden, dan blijven ze open.” En wie is die ‘overheid’?

Yves Grauwels, gemeenteraadslid van de SPa in Genk, riep de SPa op om toch eindelijk de sociale kaart in Europa te trekken: “1170 inwoners van de wijk Boxberg zijn ouder dan 70 jaar. Vele van hen hebben geen wagen. Te voet is te ver en de bus doet er één uur over naar het centrum.”

Staf Henderickx, gemeenteraadslid van Aktief in Lommel, stelde zich veel vragen over de postpunten: “Hoe zit het met de privacy van de klanten? Welke opleiding heeft het personeel gekregen? Welke veiligheid kan een postpunt bieden? Er werden al overvallen gepleegd voor kleinere geldsommen.” Hij wist ook te melden dat op zijn initiatief  de avond voordien de ganse gemeenteraad van Lommel een brief aan de heer Thijs van de Post had ondertekend tegen de sluiting van de postkantoortjes van Lutlommel en Barrier.

Namens het comité Zelzate West legde Frans van Acoleye, gemeenteraadslid van de PvdA, uit welke de gevolgen zouden zijn van de sluiting van dit postkantoor: “Zelzate is verdeeld door het zeekanaal. Twee vijfde van de bevolking woont aan de westkant van de brug, die vaak zes uur per dag gesloten is. Dan moeten de mensen negen kilometer omrijden. In Zelzate zijn de middenstanders daarenboven niet bereid een postpunt te openen omwille van veiligheidsredenen.”

Huisarts van Geneeskunde voor het Volk in Genk, Milly Thoolen, wist namens het actiecomité van Kolderbos te melden dat dank zij de acties in Genk de Post besloten had de sluiting van de postkantoren uit te stellen tot september. Wat bewijst dat het verzet tegen de sluiting van postkantoren aan kracht en invloed wint. Samen overhandigden de zes actiecomités 10.000 handtekeningen aan de kat van Tuybens.

foto: peter vanhoffelt

12:05 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

Commentaren

Ja waar zijn de socialisten uit Lommel en omstreken, je ziet het toch maar weer de enigste partij in belgie is de partij van de arbeid die hun nek uitsteken voor de gewone man , en de rest knikt maar ja, echt zielig, op 10 juni komen ze weer en belovn ze weer de hemel op aarde , en de dag nadien verhogen ze de kostprijs van de brandstof hi hi om te lachen .

Gepost door: jefke | 04-03-07

De commentaren zijn gesloten.