06-03-07

Begrijpe wie kan...

De directie van De Post wil de tijdelijke contracten van 18 maanden niet verlengen. Nochtans werft De Post wel aan… Begrijpe wie kan.

 

De Post werft postbodes aan en ontslaat tegelijk anderen die de stiel geleerd hadden. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

De directie van De Post maakt bekend dat ze de tijdelijke contracten (meestal van 18 maanden) niet meer wil verlengen. De officiële uitleg: dit is een gevolg van de invoering van Georoute, waardoor het werk efficiënter en met minder personeel gebeurt.

Door die maatregel verdwijnen er heel wat jobs bij De Post. Alleen al in de streek van Aalst gaat het om een twintigtal. Over heel België moet het een veelvoud daarvan zijn, zij het gespreid over meerdere maanden, naargelang de contracten ten einde lopen…

Terwijl ze ons dit alles willen laten geloven, krijgen we in de feiten een heel ander plaatje te zien.

Terwijl een twintigtal mensen in de regio Aalst hun job verliezen door het niet verlengen van hun tijdelijke contract, werft De Post al nieuwe contractuelen aan, opnieuw met een tijdelijk contract. De vacatures staan ook op de website van de VDAB en van De Post.

De mensen die momenteel aan de slag zijn kennen intussen hun job, hun rondes, kun klanten… Ze hebben zich gedurende maanden ingezet in de hoop aan de slag te kunnen blijven. Het is natuurlijk waar, ze wisten dat ze een contract van 18 maanden tekenden, maar bij het sollicitatiegesprek hebben ze hen wel verteld dat ze mits een goede beoordeling een verlenging konden krijgen, mogelijk op termijn zelfs een vast contract. En wie zou er, eerlijk gezegd, bij De Post komen werken als hij op voorhand zeker wist dat het maar voor 18 maand is?

Wij ervaren dit als misbruik van vertrouwen. Je mag niet vergeten dat de meeste van deze mensen als vervanger werken en geen vaste ronde hebben. Doorgaans beginnen ze rond 5 uur te werken en zijn ze tot 14 uur of later bezig. Ze krijgen maar 7u36 uitbetaald, terwijl ze al snel meer dan 9 uur per dag aan het werk zijn. Allemaal voor een loon van ongeveer 1.500 euro bruto in de betere maanden.

Niemand van ons begrijpt wat het nut of voordeel is van deze politiek. Elke keer opnieuw nieuwe mensen opleiden is een dure onderneming en is zeker geen goede zaak voor de efficiëntie.

Volgens verschillende bronnen bij de vakbonden krijgt De Post subsidies voor aanwervingen. In hoeverre kunnen we dan praten over een eerlijk beleid? Het is toch de belastingbetaler die het geld moet ophoesten om deze subsidies te betalen.

Onze grote vraag is dus: waarom worden mensen die hun job door en door kennen op straat gezet terwijl men er andere in dienst neemt, altijd opnieuw voor een periode van 18 maanden en altijd opnieuw met de nodige kosten voor opleiding en subsidies ten laste van de belastingbetaler?

De contractuelen van De Post

Contractuelen: personen tewerkgesteld bij een openbaar bedrijf met een contract van bediende of arbeider, die dus vallen onder het arbeidsrecht van de privé. Contractuelen hebben niet dezelfde werkzekerheid als vastbenoemden. Zij hebben een contract van bepaalde duur of van onbepaalde duur. .

 

Bron: www.solidair.com

21:32 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

Commentaren

En ik die zou willen stoppen kan niet,en mag niet. getekend:een zevenenvijftig jarige postman..

Gepost door: luc | 07-03-07

ja Luc er zijn er meer van 57 die willen stoppen, ze willen groot doen, maar krijgen zelfs de cao niet rond.

Gepost door: jefke | 07-03-07

De commentaren zijn gesloten.