15-03-07

ze weten van niks...

Collega's dode postbode weten van niets

De sfeer was rot in het postkantoor van Wezembeek-Oppem en David Van Gysel stond niet goed aangeschreven. Maar geen enkele getuige verklaarde gisteren op het proces in beroep dat hij gepest werd.


Op 17 oktober 2000 gooide de 21-jarige postbode David van Gysel zich voor een trein. Tot zelfmoord gedreven vanwege pesterijen op zijn werk in Wezembeek-Oppem, zegden zijn ouders. In januari 2004 kregen vijf beschuldigde collega's en De Post als werkgever zware straffen. Zij gingen in beroep en de zaak werd gisteren aangevat voor het Brusselse hof van beroep. Er werden twaalf getuigen opgeroepen. Merkwaardig genoeg werden zij op het proces in eerste aanleg niet gehoord.

De ouders van David zakten ook af naar de rechtszaal. Van de beklaagden was alleen postmeester Felix Ackermans aanwezig. De bevraging cirkelde rond de vraag: werd David Van Gysel gepest of niet? Er werd hem aangewreven de kantjes eraf te lopen, vaak ziek te zijn en zijn werk niet naar behoren te doen. Hij kreeg verschillende vermaningen via het zogenaamde Model9. Ook postbediende Koen Berger en teamcoach Jef Michielsen stelden voor dat David de laan uit gestuurd moest worden. ,,Voor zijn eigen goed'', zei Berger. ,,Als hij tijdig was vertrokken, dan leefde hij misschien nog.'' Maar de regionale postdirectie hield David aan boord.

Berger noemde de toestand in Wezembeek ,,een neerwaartse spiraal. Iedereen stond er stijf van de stress, ik ben er zelf weggegaan''.

Maar van pesterijen zegden noch Michielsens noch Berger weet te hebben. Dat hij een bromfiets nodig had voor zijn rondes, werd indertijd bij de collega's op spot onthaald. Het was een ,,stok om de hond te slaan''. Maar niemand herinnerde zich dat ze het voertuig op straat hadden gezet met een bordje 'te koop', zoals het verhaal wil.

Naar het getuigenis van postbode Nicky Broos werd uitgekeken. Zij was eerst als een van de pesters in verdenking gesteld, werd vervolgens buiten vervolging gesteld en noemde nadien Ackermans en diens adjunct Lydia Frooninckx de grootste pesters. ,,Zij haalden David het bloed van onder de nagels,'' luidde het in haar verklaring.

Toen haar gisteren gevraagd werd om welke pesterijen dat ging, moest zij antwoorden dat ze er geen had gezien of gehoord. Wel voelde ze zich zelf gepest: haar banden werden platgestoken en de postmeester had haar belet haar praktisch rijexamen te doen.

Pijnlijk werd het toen Broos verklaarde dat een andere postbode die Broos (valselijk) had beschuldigd, een relatie zou gehad hebben met David en een goede vriendin was van diens moeder. Zij was gisteren present als getuige maar werd niet meer ondervraagd. Ze wordt op een volgende zitting een kroongetuige.

Doordat niet alle getuigenissen tijdig afgewerkt konden worden, worden de ondervragingen volgende week maandag verdergezet.

14:38 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.