16-03-07

liberalisering... het Duitse voorbeeld...

logo_deutschepostLiberalisering van De Post. Het Duitse voorbeeld

De Duitse “postmarkt” is één van de meest geliberaliseerde in Europa. Naast de Zweedse liberalisering (die leidde tot een verdubbeling van de postzegelprijs) wordt de Duitse liberalisering als voorbeeld gebruikt. Maar wat betekende die liberalisering concreet voor de werknemers van de verschillende postbedrijven?

De liberalisering leidde tot een sociaal bloedbad bij Deutsche Post waar 22.000 jobs verloren gingen. Er blijven na 10 jaar geliberaliseerde markt nog 123.000 jobs over bij Deutsche Post. Bij de 900 private bedrijven op de postmarkt zijn er slechts 13.000 jobs gecreëerd, er is dus een nettoverlies van 10.000 jobs.

Welk soort jobs werd gecreëerd bij die nieuwe private bedrijven? 62,3% van de nieuwe jobs zijn “mini-jobs” met een maandelijks inkomen van maximum 400 euro waardoor geen sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Maar probeer maar eens rond te komen met 400 euro in de maand… Met dat soort jobs heb je er minstens 2 of 3 nodig om te overleven. Wie voltijds werkt, verdient 1.000 euro netto. Dat is veel minder dan bij de Deutsche Post. Het aantal mini-jobs bij de post in Duitsland ligt overigens hoger dan in de schoonmaaksector (56%), de horeca (52%) en de reclamesector (49%).

De liberalisering zorgt ervoor dat private bedrijven beroep doen op huisvrouwen, werklozen of zelfs kinderen om enkele uren per dag post te bedelen voor schamele lonen. In Duitsland deed TNT een oproep aan kinderen boven de 13 jaar om post te bedelen: 1.000 bussen voor 20 euro.

Nu reeds wordt bij ons een groot deel van het reclamedrukwerk verspreid door nep-zelfstandigen die voor een bijzonder schaarse vergoeding werken. Deze uitbuiting van het postpersoneel zal er enkel maar op vergroten naarmate de liberalisering sterker wordt doorgevoerd in België.

20:21 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

Commentaren

Is er geen BTW-vrijstelling in Duitsland? Hier in België is dat niet het geval denk ik.
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 16-03-07

De commentaren zijn gesloten.