18-03-07

Franse post gaat elektrisch...

La Poste gaat elektrisch

La Poste gaat elektrisch

De Franse post schakelt over op elektrische bestelwagentjes. Niet voor de goede sier, maar omdat die het beter doen dan diesels.

 

 La Poste gaat de komende 5 jaar het grootste deel van zijn 48.000 bestellertjes vervangt door elektrische 'fourgonettes'. Dat worden Renault Kangoos , door Dassault-dochter SVE  voorzien van elektromotoren en een flink pak lithium-ion accu's zoals die in uw laptop zitten.

Het is niet opmerkelijk dat bedrijven duurzaam willen doen, en daarvoor lekker experimenteren met alternatieve brandstoffen en aandrijving voor hun wagenpark. Dat staat goed in het jaarverslag en levert hopelijk uitstel op van overheidsmaatregelen.

Ook La Poste begon in 2004 met een proef om de overheid te vriend te houden. Maar de elektrieke Kangoos bleken niet alleen uitstekend te voldoen, ze zijn ook goedkoper in onderhoud en  gebruik dan de dieselversies, en de postbodes vonden het een stuk prettiger werken in de zoemende bestelwagentjes.

En dat is wél opmerkelijk, aangezien tot nu toe het gebruik van stopcontact-auto's nogal onhandig en duur was. La Poste schafte zelf 11 jaar geleden elektrische Peugeots aan. Dat werd een ramp, dankzij de actieradius in de praktijk van 30 hele kilometers. De nieuwe accu-technologie geeft de Renaults met een bereik van 200 kilometer aanmerkelijk meer uithoudingsvermogen. Maar dat kost wel wat: 60 procent van de aanschafprijs van de elektrische Renaults komt voor rekening van de geavanceerde batterijen. 

10:49 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, fakteur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.