29-03-07

Ontstaan Belgische Post... 3

De post in het Franse Tijdvak 1795-1815.
Les décret relatif à l’organistaion des postes et messagerieis en régie nationale du 23 en 24 juillet 1793.
Hierdoor werd ook het postwezen op Franse leest geschoeid.
De paardenpostmeester of de “Maitre de Poste’, kreeg in het nieuwe systeem een belangrijke rol toegewezen. Hij werd verplicht in zijn relais te verblijven en mocht deze zonder toelating van de postadministratie niet verlaten. Het aanwerven van bekwame postiljons viel onder zijn bevoegdheid, terwijl hij verantwoordelijk was voor het aanleveren van voldoende aantal trek- en rijpaarden en de verzorging er van.
De staatsgreep van 9 en 10.11.1799 bracht Napoleon Bonaparte in Frankrijk aan de macht. Vanaf deze periode verbeterde de toestand van de landelijke postbedeling aanzienlijk.
De algemene instructie voor den dienst der Brieven posteryen 1810:
Artikel 1 : de directeurs zyn gehouden hunne woning in het midden van de Stad te vestigen.
Artikel 4: in den gevel moet eene opening gemaakt worden, welke door eene schuins hellende goot met een in het kantoor geplaatste bus gemeenschap heeft, zoodanig echter dat nog regen er in kan dringen, nog de brieven er van buiten uitgehaald kunnen worden.
Artikel 97: De kantoren moeten voor ’t publiek geopend zyn, namelijk:
Des zomers, ’s morgens van zeven uuren tot twaalf uuren, en des ‘s avonds van drie uuren tot agt uuren.
Artikel : de courriers by aanneming ende voetboden kunnen volstaan met het wapen-schild in blauw laken te dragen, met de woorden in het midden en in het wit daarop geborduurd: Brievenpost 3.

met dank... Hugo Driesen

20:57 Gepost door Pol de postman in geschiedenis | Permalink | Commentaren (1) | Tags: postman, postbode, facteur, geschiedenis, pol, post |  Facebook |

Commentaren

Toen verbeterde de postbedeling :-)
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 29-03-07

De commentaren zijn gesloten.