01-04-07

postzegels zijn als goede wijn...

postzegelverzamelaar

,,Postzegels zijn net als een goede fles wijn''
Antwerpen Jürgen Van Osselaer over het plezier van postzegels verzamelen

Postzegels dienen om op een brief te kleven, maar voor postzegelverzamelaars betekenen ze veel meer. Dit weekend vindt er in de Antwerp Expo een postzegelbeurs plaats. Veilingmeester en postzegelverzamelaar Jürgen Van Osselaer (33 ) uit Wijnegem vertelt over zijn passie. ,,Postzegels zijn net als een goede fles wijn.'' Eline Bergmans

Postzegels verzamelen is niet meteen een flitsende hobby. Hoe bent u ermee begonnen?
Postzegels verzamelen is sinds mijn zestiende mijn grote passie. Van thuis uit heb ik het voor een stukje meegekregen. Je begint met wat zegeltjes bij elkaar te zoeken om uiteindelijk een complete collectie na te jagen. Je blijft steeds postzegels kopen om een complete jaargang te hebben en in die zin is het zelfs een beetje verslavend. Ik heb postzegels ook altijd al mooie afbeeldingen gevonden, geleidelijk aan ben ik er steeds meer aan gaan hechten.
Houdt u halt bij elk postkantoor? Of waar haalt u de zegels?
Het recente materiaal koop ik aan in postkantoren. Het oudere materiaal via ruilbeurzen, veilingen en clubverband. Ik verzamel postzegels uit België en Luxemburg. Je maakt deze keuze omdat je niet alles kunt volgen en kopen daar er zoveel wordt uitgegeven. Ik verzamel ook enkel nieuwe zegels die in perfecte staat zijn. En dat is zeker niet evident voor zegels die soms meer dan honderd jaar oud zijn. Nu bestaan er pincetten en speciale insteekalbums, vroeger plakte men de zegels met een dubbelzijdig klevertje op papier. Ik verzamel hobbymatig geen beschadigde of gestempelde zegels. Maar professioneel verkopen we uiteraard alles, hoofdzakelijk uit België en Europa, maar ook zegels uit de hele wereld.
U heeft van uw hobby uw beroep gemaakt en startte een veilinghuis voor postzegels.
Een nieuw veilinghuis opstarten is niet meer van deze tijd, gezien het aantal verzamelaars blijft dalen. Er worden ook steeds minder brieven gestuurd en bedrijven die dit nog wel doen, frankeren dikwijls met stempels of met zelfklevende zegels. In 2003 heb ik dan het geluk gehad om samen met mijn echtgenote, die ook door de postzegelmicrobe gebeten is, een veilinghuis te kunnen overnemen. Daarvoor was ik tien jaar een bankdirecteur die gepassioneerd was door postzegels. Een voorganger die het veilinghuis sinds 1988 runde, sukkelde met zijn gezondheid en vroeg ons het over te nemen. We hebben de stap gezet en konden zijn klantenbestand overnemen.
Hoe ziet een dag eruit in een veilinghuis?
We houden twee veilingen per jaar. Zo'n veiling kun je het beste vergelijken met kunstveilingen die je op televisie ziet. Geïnteresseerden die iets willen kopen, kunnen bordjes omhoog steken om een bod te doen. De aanhouder wint: wie het hoogst biedt, krijgt de zegel. Vooraf delen we een folder uit waarop alle loten staan met een beschrijving, de catalogusprijs en de beginprijs. De loten kunnen losse postzegels zijn, reeksen, albums of een bananendoos met restanten. Op zo'n veiling komen ongeveer 150 kopers en op onze kijkdagen hebben we ongeveer 300 bezoekers. Op de veiling verkopen we op één namiddag toch tussen de 50.000euro en 75.000euro aan postzegels.
Twee keer per jaar houdt u een veiling, wat doet u dan tijdens de rest van het jaar?
Dan stellen we onze catalogus samen en halen onze loten bijeen voor de komende veiling. Geregeld gaan we naar buitenlandse veilingen om eventueel zelf materiaal aan te kopen, maar ook om contacten te leggen. We gaan vaak naar mensen thuis die hun collectie willen verkopen. We neuzen rond en gaan op zoek naar koopjes.
Kunt u er echt van genieten als u een postzegel vindt?
Je kunt postzegels verzamelen, vergelijken met wijn. Van goede wijn kun je genieten, net zoals van postzegels. Maar wijn kan ook slecht worden en zo zijn er mensen met collecties van dure postzegels die geroest zijn. Dat betekent dat er bruine vlekjes op komen door de zuurtegraad van het papier.
Het roesten zet zich bovendien verder naar andere postzegels en zo kan een hele collectie naar de vaantjes gaan. Daar heb ik hartzeer van, net zoals een wijnliefhebber een goede fles wijn opendoet die azijn geworden is. Als ik zo'n album opensla, is dat een grote teleurstelling.
Wat is het profiel van de gemiddelde postzegelverzamelaar?
Postzegels verzamelen is vooral een mannelijke hobby en het is iets dat men op latere leeftijd doet. Mensen beginnen er dikwijls mee tot op een bepaald moment het verzamelen stilvalt. De collectie krijgt een plekje ergens in een hoekje van de boekenkast want mensen krijgen andere prioriteiten: een vrouw, kinderen en een huis. En als die kinderen het huis uit zijn, komt het verzamelen vaak terug. Op dat moment heb je naast meer tijd ook meer kapitaal om er mee verder te gaan. Filatelie is een dure hobby en 3000euro voor een postzegel neertellen, is natuurlijk niet aan iedereen gegeven.
Welke zegels hebben de hoogste waarde?
De prijs van een zegel wordt bepaald door enerzijds de oplage en anderzijds de kwaliteit. Zegels van grote waarde zijn hoofdzakelijk klassiekers, de echte oude zegels. En dan vooral de zegels die niet frequent voorkomen, zoals de zegels van 5frank. Zo'n postzegel werd enkel gebruikt door bijvoorbeeld een baron die een pakje naar Amerika stuurde. Dat was heel uitzonderlijk. Tegenwoordig is er enkel grote vraag naar specialiteiten, zoals zegels waar de tekst omgekeerd op gedrukt staat. Bij recent materiaal is men eigenlijk enkel op zoek naar misdrukken. Die zijn erg zeldzaam en er worden hoge prijzen voor neergeteld. Voor de rest hebben de zegels van 1960 tot nu eigenlijk geen verzamelwaarde.
Als ze toch geen waarde hebben, waarom koopt u ze dan?
Omdat het mijn hobby is. Sommige mensen houden van een voetbalwedstrijd, ik hou van postzegels. Beide hobby's kosten geld. Mensen die ervan uitgaan dat postzegels verzamelen nog een belegging is, komen bedrogen uit. Over het algemeen hebben zegels van na 1960 enkel nog hun gebruikswaarde. Je kunt ze nog steeds frankeren, maar verzamelwaarde hebben ze niet meer, daarvoor is de oplage veel te groot. En er vallen ook veel meer verzamelaars af dan dat er bijkomen. Postzegels zijn waarschijnlijk wel het object dat het meest verzameld wordt, maar toch neemt het aantal verzamelaars af. De mensen die overblijven, zijn wel kapitaalkrachtiger en dat maakt het voor ons als handelaars nog wel renderend.
Wat is de duurste postzegel die u al gekocht heeft?
De duurste die ik al gekocht heb, kostte 5.000euro. Dat was eens een folietje. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe ver je daarin gaat. Er zijn mensen die een bepaalde postzegel per se willen hebben en dan leggen ze daar ook geld voor neer. Ik bekijk het liever als een zoektocht naar koopjes.
Wat is de duurste Belgische postzegel?
De duurste is de omgekeerde Dendermonde. Het is een zegel uit 1920 met als afbeelding het stadhuis van Dendermonde. Deze zegel werd omgekeerd afgedrukt: het middenstuk staat omgekeerd in het kaderstuk geplaatst en er werden slechts enkelen verkocht. De omgekeerde Dendermonde is zo'n 50.000euro waard. En je moet opletten, want van die zegel bestaan er immens veel vervalsingen. Zoals het met alles is dat geld opbrengt, worden ook postzegels op grote schaal vervalst.
Wordt er op een veiling wel eens ruzie gemaakt om een postzegel?
Nee, dat gebeurt niet. Op een veiling gaat het er heel beschaafd aan toe. Alles staat bovendien onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.
Zijn er ook trends in het verzamelen?
De laatste tijd zien we, mede door de impact van het internet, dat er meer thematisch verzameld wordt. Je kunt zoals ons enkel postzegels uit België en Luxemburg verzamelen. Maar je kunt ook alles van poezen, honden of voetbal verzamelen. Mensen hebben beeldjes, posters en kussenslopen van poezen en zo beginnen ze ook postzegels waar poezen opstaan te verzamelen. Ook meer jonge mensen beginnen met zo'n thematische verzameling. Onze dochter bijvoorbeeld verzamelt zegels van Disney. Zo'n verzameling is ook niet zo duur als je ziet wat ze er voor krijgen.
De post geeft ook af en toe speciallekes uit, zoals een paar jaar geleden de geurende postzegels. Sommige mensen kopen die in de hoop dat ze ooit veel geld zullen waard zijn, maar dat zal jammer genoeg niet gebeuren. Die zegels zijn in een te grote oplage verschenen.
Welke postzegel zou u nog heel graag in uw bezit krijgen?
Dat zal toch de omgekeerde Dendermonde zijn. Maar ik ben niet bereid om er 50.000euro voor te betalen. Want als je genoeg geld op tafel legt, kun je alle postzegels ter wereld kopen.
Ik verzamel postzegels maar alleen als ik ze tegen een goede prijs vind. Dat is net het plezier van de filatelie.

10:12 Gepost door Pol de postman in postzegels | Permalink | Commentaren (5) | Tags: pol, post, postman, postbode, postzegel, postzegels, facteur |  Facebook |

Commentaren

Pol, Ik zoek naar een omgekeerde Dendermode op mijn oude postkaarten :-))
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 01-04-07

Gechte,


Wij hebben een verzameling postzegels van 1920-2000.
De verzameling is compleet vanaf 1960. De andere zegels (voor 1960) zouden we ook graag verkopen. Daarnaast hebben we nog ettelijke andere zegels. Kunt u me zeggen wat we juist moeten doen voor een schatting en een eventuele verkoop?


Hoogachtend,
Gyzels Hilde

Gepost door: Gyzels Hilde | 12-08-10

hoi ik heb een volledige verzameling vanaf 1960 en nog veel losse zegels van daarvoor.heb ook veel zegels dubbel en alles zit in davo albums .hoe werkt dit op een veiling

Gepost door: patrick | 07-10-10

hoi, ik heb een heel boel belgische postzegels van 1920 enz en ook proeven en ongetanden ook en gebruikte zegels van van de verenigde staten gebruikte intresse ~laat iet weten

Gepost door: achie | 11-10-11

Wij hebben een grote verzameling postzegels van 1848 tot 1995. Hoe kunnen wij deze laten schatten en eventueel verkopen?

Hoogachtend,

Gepost door: De Maertelaere A | 05-12-11

De commentaren zijn gesloten.