08-04-07

Post stempelt alles af...

zegeltjes

 

De Post stempelt alles af
Kleurenkopies, waardeloze vignetten en ongeldige zegels worden zonder opmerking afgeleverd

Kleurenkopies van postzegels raken moeiteloos door de sorteermachines van de Post. Zelfs vignetten zonder waarde of buitenlandse zegels passeren zonder moeite. De Post zélf denkt dat dit nauwelijks kan: vorig jaar is ze amper vijf keer opgetreden tegen dergelijke fraude.

Bart Moerman en Piet Vermeire

Tussen de stapels post die bij onze krant toekomen, zitten toch opvallend veel vreemde voorbeelden van zegels, of wat daarvoor moet doorgaan. Een lezer is er recent in geslaagd een brief tot in Groot-Bijgaarden te krijgen met erop een oude postzegel van vijftien centiemen. Vaak ook worden waardeloze vignetten die aan postzegels hangen op een enveloppe geplakt, en worden probleemloos afgestempeld en doorgezonden.

Het tijdschrift Woef bij voorbeeld bracht ooit een speciale zegel uit, waar zo'n vignet aanhing. Het werd al even probleemloos afgestempeld als dat van de kat Garfield. Zelfs buitenlandse zegels worden op brieven geplakt, zoals die ene uit Singapore. Of die Duitse zegel van twintig cent uit de jaren zestig.

Maar uitgeknipte afbeeldingen van postzegels zijn frequenter, evenals kleurenprints van ingescande zegels. Minstens één lezer heeft zelfs zijn eigen variante op een gele briefkaart in serie gemaakt, met nagedrukte postzegels en al. Eén ervan is zelfs te veel gefrankeerd.

Vooral kinderen

Post-woordvoerder Fred Lens beklemtoont dat dit om regelrechte fraude gaat, en dus strafbaar is. ,,Iedereen in de Post is heel attent daarop. Als wij zo'n vervalsing vaststellen, sturen wij onze eigen rechercheurs op pad. Maar meestal gaat het om kinderen, die niet beseffen dat ze niet zomaar een postzegeltje op een enveloppe mogen tekenen.''

Volgens hem komt dat weinig voor, en zorgen de nieuwe sorteermachines ervoor dat dergelijke vervalsingen nog moeilijker worden. De meeste controleren visueel of een afbeelding wel overeenkomt met een bestaande postzegel. In Brussel is er bovendien ook nog een chemische proef: op de zegels zit een laagje van een bepaalde stof. Brieven met zegels die dat niet hebben, worden eruit gehaald. De enveloppes die toch tot bij ons in Groot-Bijgaarden geraken, zijn volgens hem wellicht niet door die nieuwe sorteermachines gegaan. ,,Die halen kleurenkopies eruit. Of ze moeten al zodanig duur gemaakt zijn, dat het sop de kool niet waard is. Vandaar dat de Post zo weinig gevallen in handen neemt. Volgens Lens zijn de Post-rechercheurs vorig jaar een vijftal keren uitgerukt, niet meer. ,,Laten we wel wezen. Wat kost een postzegel, dat het de moeite is er veel geld aan uit te geven om die te vervalsen.''

Net niet alles

Nochtans laat onze verzameling vermoeden dat veel meer door de sorteermachines van de Post geraakt dan Lens wel denkt of durft toegeven. Brieven met te weinig port op worden geregeld afgeleverd. Dat kan nog per ongeluk zijn, maar niet als er amper drie cent op staat. Ook een gele briefkaart, met een zegel van 2,5frank op, raakte vorige maand probleemloos door de Brusselse stempelmachines.

Sommige fraudeurs maken ook opvallende combinaties: bijvoorbeeld van een hele reeks zegels, met één compleet verouderde uit 1958 over het wereldkampioenschap modelvliegen.

Nogal wat bedrijven verzenden brieven zonder frankering, omdat ze die voor de hele massa in één keer betalen bij afgifte. Autobouwer Renault is er één van. Op hun enveloppes staat een ludiek zegeltje nagetekend met een kabouter en een oude auto op. Dat wordt vanzelfsprekend niet afgestempeld. Snuggere portontlopers knipten hem uit en kleefden hem op een andere enveloppe, die zonder morren afgestempeld werd in Gent. Een ongestempelde zegel uitknippen en opnieuw plakken komt overigens wel vaker voor.

Toch raakt niet helemaal alles door de mazen van de Postcontroles. Een Kortrijkzaan probeerde onlangs een voorgedrukt stukje uit een drukwerkomslag op een enveloppe te kleven, met eronder een klein fotootje van een briefje van 50 euro. Dat was blijkbaar iets té gedurfd voor de postdiensten, want er kwam dan toch een klevertje met ,,onvoldoende gefrankeerd'' op.

11:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, postzegels |  Facebook |

Commentaren

:-) jawadde kan dat zo maar?
hoe komen ze erop :-)
fijne en gezellige paaszondag Pol
groetjes

Gepost door: Borriquito | 08-04-07

En? Tevreden over de nieuwe CAO? Dat wil ik eigenlijk vernemen...
Want een persoonlijk standpunt innemen doe je zelden.
Groetjes,
GDB.

Gepost door: GDB | 08-04-07

Hundertwasser, die architect heeft op mij een grote indruk gemaakt! We blijven het hier volgen. Heb je voor het gemak een linkje gegeven. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 09-04-07

De commentaren zijn gesloten.