10-04-07

Halt aan postzegelfraude...

belgiePost roept zegelfraude halt toe
Kleurenkopies en ongeldige zegels raken probleemloos door machines

Na nieuwjaar raken namaakzegels niet meer door de sorteermachines van De Post. Dat zegt woordvoerder Piet Van Speybroeck in reactie op een reportage in Het Nieuwsblad op Zondag.


Tussen de stapels post die bij onze krant toekomen, zitten nogal wat enveloppes waarvan je niet begrijpt hoe ze door de sorteermachines geraakt zijn: kleurenkopies, vignetten zonder waarde en zelfs buitenlandse zegels zitten ertussen. Een lezer is er recent in geslaagd een brief tot in Groot-Bijgaarden te krijgen met een oude postzegel van vijftien centiemen erop. Vaak ook worden waardeloze vignetten die aan postzegels hangen op een enveloppe geplakt. Die worden probleemloos afgestempeld en doorgezonden.

Het tijdschrift Woef bijvoorbeeld bracht ooit een speciale zegel uit waar zo'n vignet aanhing. Die werd al even probleemloos afgestempeld als die van de kat Garfield. Zelfs buitenlandse zegels worden op brieven geplakt, zoals die ene uit Singapore. Of die Duitse zegel van twintig cent uit de jaren zestig. Maar uitgeknipte afbeeldingen van postzegels zijn frequenter, evenals kleurenprints van ingescande zegels. Eén lezer heeft zijn eigen variante op een gele briefkaart in serie gemaakt, met nagedrukte postzegels en al.

Vooral kinderen

Woordvoerder Piet Van Speybroeck van De Post beklemtoonde gisteren dat dit om regelrechte fraude gaat en dus strafbaar is. ,,Het gaat echt om uitzonderingen'', zegt hij. ,,Normaal gezien moeten onze machines al die gevallen eruithalen. We zijn nu onze machines nog beter aan het afstellen. Vanaf nieuwjaar zal het niet meer mogelijk zijn dat dergelijke zaken door ons systeem raken.''

Ook kleurenkopies van postzegels zouden er door de machines uitgehaald worden. ,,Of ze moeten al zodanig gesofisticeerd aangemaakt zijn dat de vervalsing duurder is dan de prijs van een echte zegel.'' Maar ook nu gaat het volgens Van Speybroeck om heel uitzonderlijke gevallen.

Net niet alles

Nochtans laat onze verzameling vermoeden dat er veel meer door de sorteermachines geraakt dan de Post denkt of durft toegeven. Brieven met te weinig port op worden geregeld afgeleverd. Dat kan nog per ongeluk zijn, maar niet als er amper drie cent op staat. Ook een gele briefkaart met een zegel van 2,5frank op raakte vorige maand probleemloos door de Brusselse stempelmachines.

Sommige fraudeurs maken opvallende combinaties: bijvoorbeeld van een hele reeks zegels, met één verouderde uit 1958 over het wereldkampioenschap modelvliegen. Nogal wat bedrijven verzenden brieven zonder frankering omdat ze die voor de hele massa in één keer betalen bij afgifte. Autobouwer Renault is er één van. Op hun enveloppes staat een ludiek zegeltje nagetekend met een kabouter en een oude auto op. Dat wordt vanzelfsprekend niet afgestempeld. Snuggere portfraudeurs knipten hem uit en kleefden hem op een andere enveloppe, die zonder morren afgestempeld werd in Gent. Een ongestempelde zegel uitknippen en opnieuw plakken komt overigens wel vaker voor.

Toch raakt niet alles door de mazen van de controles. Een Kortrijkzaan probeerde onlangs een voorgedrukt stukje uit een drukwerkomslag op een enveloppe te kleven, met eronder een klein fotootje van een briefje van 50 euro. Dat was blijkbaar iets té gedurfd voor de postdiensten, want er kwam een klevertje met ,,onvoldoende gefrankeerd'' op. Waarna de brief zonder taks afgeleverd werd.

13:46 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: postman, pol, post, postbode, facteur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.