26-04-07

over liberalisering...

Liberalisering

Gelezen in RAAK..

 

Over het teveel aan personeel bij de overheid als gevolg van het massaal in dienst nemen van volk in de jaren tachtig

 

“Wie dat beweert moet mij eens komen uitleggen waarom er bij De Post bijna 1 miljoen verlof- of compensatiedagen niet kunnen worden opgenomen. Onze postbodes zijn bij wijze van spreken soms postkantoren op twee wielen geworden. Voor wat die soms allemaal moeten dienen! Het is niet te verwonderen dat De Post geen volk kan houden. Kijk maar eens hoe vervangers worden opgevangen, of beter gezegd niét worden opgevangen. Als je begint bij De Post moet je op een paar dagen een bepaalde ronde kennen. Omdat er te weinig postmannen zijn moeten vervangers al na één dag alleen op ronde. In principe moet je minstens een week op een ronde opleiding krijgen voordat je die alleen moet doen. Maar daarvoor is er te weinig volk en dus zijn de vervangers de dupe.”

 

Dat de interesse van de privé voor de openbare diensten niet automatisch in het belang is van de gebruiker is duidelijk. Maar wat is de rol van Europa in heel dit gebeuren?

 “Die rol is enorm groot en die gaat ook al zeer ver terug. Reeds in 1987 was er een Witboek van de Europese Commissie over De Post waarin stond te lezen dat op termijn de postdiensten volledig moesten ‘geliberaliseerd’ worden, vrijgemaakt van het overheidsmonopolie, zodat internationale firma’s in heel Europa actief zouden kunnen zijn. Onlangs heeft de Commissie beslist dat de einddatum voor die volledige liberalisering 2009 moet zijn. Als vakbonden klagen wij reeds lang aan dat dit Europa niet sociaal genoeg is. Dit is het Europa van het kapitaal en daarom moet er geprivatiseerd worden zodanig dat winstgevende sectoren in de openbare dienstverlening ook voor het kapitaal kunnen opbrengen.”

 

Waarom zouden volgens u de overheidsbedrijven niet mogen geprivatiseerd worden?

 “Openbare dienstverlening maakt dat ook mensen die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn, mee kunnen genieten van een aantal noodzakelijke diensten. Dat de gebruiker daar voor een deel voor betaalt, is normaal, maar het is de overheid die door zijn inbreng ervoor moet zorgen dat het voor iedereen toegankelijk is. Dat is nu juist wat door de privatisering dreigt te verdwijnen.”

 

en dit verwoord voor een heel groot stuk mijn gedacht er over...

17:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, liberalisering |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.