06-05-07

over winsten en interimmers...

winst

De Post. Recordwinsten en record aantal interimmers
Twee kleine berichten in verschillende kranten van de afgelopen dagen: De Post maakt meer winst en De Post zet drie keer meer interimmers in. De lijn van beide berichten is duidelijk: op de kap van de arbeidscondities worden de winsten opgedreven. Is De Post nog een openbare dienst gericht op dienstverlening, of tellen enkel de winsten?

De definitieve resultaten voor 2006 werden nu pas bekend gemaakt. Eerder waren er reeds voorlopige cijfers. In 2006 stegen de inkomsten van de Post met 5% tot 2,23 miljard euro, de uiteindelijke nettowinst (na belastingen) bedroeg 96,1 miljoen euro. Daarvan werd voor 42,4 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd: een deel ging naar de overheid en de helft naar het Deense postbedrijf. CVC-Deense Post ging dus met 20 miljoen euro lopen.

Topmanager Johhny Thijs moest het doen met een voor topmanagers relatief beperkt loon: 0,9 miljoen euro. 900.000 euro of 36 miljoen oude Belgische Franken, dat komt overeen met 3 miljoen frank per maand. Niet slecht verdiend in een bedrijf waar het loon van een gewone postbode niet zelden slechts zo’n 1.200 euro per maand bedraagt…

Hoe kan De Post haar winst opdrijven? Onder meer door te besparen op het personeel. Zo deed het vorig jaar steeds meer beroep op interimkrachten. In 2006 waren er iedere dag gemiddeld 826 interims aan de slag, tegenover 238 in 2004. Dit is dus meer dan een verdriedubbeling!

De druk op het personeel met de verschillende hervormingen neemt enorm toe. Bovendien neemt De Post vaak tijdelijke krachten aan omdat dit goedkoper is. Er wordt met andere woorden aan het personeel gevraagd om harder en flexibeler te werken zodat de winsten verder kunnen worden opgedreven!

17:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, winst, interimmers |  Facebook |

Commentaren

Re ;bezoekje blog Dank je wel om langs te komen op mijn blogske,idd ben ik ook een collega,meer bepaald van Antwerpen x ,jouw blog is daar heel bekend zoals die van postman x.
Vind jouw blog keitof,doe zo voort .
Het wordt tijd dat er tgen het beleid wat meer gereageerd wordt,statutairen hebben vooral veel plichten en weinig rechten tegenwoordig...

Gepost door: STONELADY | 06-05-07

De commentaren zijn gesloten.