17-05-07

Jour de fête... het verhaal van François...

Dag Pol,
 
De tekst van de staking doet mij denken aan de postbode van vroeger in een dorp...
Ken je de film van Tati? klik op volgende prent voor een stukje...
tati

Jour de fête uit 1949 is Jacques Tati’s eerste lange speelfilm. Centraal staat de suffe postbode François, die de post bezordt in een klein plattelandsdorpje (Sainte-Severe-sur-Indre, dat dankzij de film een bedevaartsoord werd voor Tati-fans). Als François tijdens de jaarlijkse Kermis een film ziet over de doeltreffendheid van de Amerikaanse PTT, wordt hij door de dorpsbewoners aangezet om volgens dezelfde aanpak te gaan werken. Alles gaat mis!. François is een type zoals 'moeders mooiste', aan wie snelheid en nieuwigheden absoluut niet besteed zijn.

Het verhaal van Jour de fête bood Tati volop de gelegenheid om zijn eer te bewijzen aan het rustige Franse plattelandsleven van weleer. Bovendien kon hij de film grappen en grollen uitbeelden, waarvan hij een deel eerder gebruikte in L'école des facteurs (de postbodeschool) uit 1946 – een korte film die alom wordt beschouwd als een voorstudie van Jour de fête. Maar bovenal kon Tati met deze film hard uithalen naar Amerika, een land waar hij niets van moest hebben. Vooral de scene waarin Tati een peloton wielrenners inhaalt blijft geniaal.
 
Groetjes Daisy

19:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, film, tati |  Facebook |

Commentaren

Fijn van Daisy !
Heb de videoclip bekeken. Is idd een prachtige en vooral humoristische film ! Grandioos !
Enne bedankt voor de tip ! Heb erachter zitten zoeken vandaag;-))
Groetjes

Gepost door: nicole | 17-05-07

De commentaren zijn gesloten.