24-05-07

opschorting overleg, morgen staking...

Overleg De Post opgeschort, vrijdag staking

Het donderdag geplande overleg tussen de directie en de bonden van De Post werd opgeschort in de aanloop naar de nationale staking op vrijdag.

 Donderdag was nationaal overleg gepland tussen directie en bonden over allerlei dossiers, waaronder de Georoute en de verschuiving van personeel bij mail en retail, maar de gesprekken werden opgeschort tot volgende week. De opschorting is een gevolg van de oproep tot nationale staking bij De Post morgen/vrijdag.

Het is de bedoeling volgende week zo vroeg mogelijk samen te komen om zo snel mogelijk de problemen bij het postbedrijf te onderhandelen, aldus ACV-secretaris Lieve Van Overbek. Mogelijk gebeurt dat dinsdag al. "Wij willen zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen aan onze mensen", verklaarde Lieve Van Overbeke van de christelijke bond (ACV Openbare Diensten).

Maar eerst wordt er vrijdag in het hele land gestaakt bij De Post, om de druk op te voeren en het ongenoegen te kanaliseren. De voorbije week lag de postbedeling in het centrum van Gent al plat, maar volgens Jozef De Doncker (ACOD) is er geen rechtstreeks verband met de nationale staking. "In Gent is de onvrede over Georoute2 tot een kookpunt gekomen, de nationale staking houdt verband met meer problemen".

Globaal pleiten de vakbonden voor meer menselijkheid "zodat de taken binnen De Post opnieuw uitvoerbaar worden", aldus Van Overbeke. Het personeel kreeg de laatste jaren te maken met tal van herstructureringen. Nagenoeg elke taak werd met de chronometer vastgelegd. Maar in de praktijk blijken programma's zoals Georoute (dat de postronde vastlegt, nvdr) op sommige plaatsen onwerkbaar, zeggen de bonden. "Wij hebben steeds gewaarschuwd hiervoor, maar de hervorming werd toch doorgevoerd. Achteraf waren er dan lapmiddelen nodig om de hindernissen uit de weg te ruimen", illustreert De Doncker. "Wat wij willen is dat de knelpunten opnieuw door mensen worden herbekeken, en aangepast waar nodig", aldus Van Overbeke.

Investeringen

Naast het "vermenselijken" van de job, pleiten de bonden ook voor het aanwerven van personeel met een vast contract. "Nieuwe postbodes krijgen een contract van achttien maanden. Deze mensen zijn niet gemotiveerd en zij moeten bovendien steeds opgeleid worden door ervaren collega's", aldus Van Overbeke.

Ook willen de bonden dat er geïnvesteerd wordt in arbeidsmiddelen (fietsen, bromfietsen, auto's,...) en in opleiding voor bijvoorbeeld de loketbedienden. "De commerciële objectieven die zij moeten halen, zijn fors verhoogd, terwijl deze mensen steeds minder volk in de kantoren zien als gevolg van de opening van Postpunten. Dat is zeer demotiverend", luidt het bij het ACV.

Ook het feit dat De Post het afgelopen jaar financieel goed presteerde, en dat het management daarvoor extra werd beloond, is volgens de socialistische vakbond in het verkeerde keelgat geschoten bij het personeel. "De mensen hebben het gevoel dat zij het moeten uitzweten, terwijl de top in het zonnetje mag zitten", zegt De Doncker.

Reactie

Bij De Post zelf betreurt men de stakingsoproep voor vrijdag. "Wij kunnen niet aanvaarden dat tot nationale of lokale stakingen wordt opgeroepen, daar waar het overleg hangende is", luidt het in een mededeling van topman Johnny Thijs. "Met de liberalisering van de postsector voor de deur, staat of valt de toekomst van De Post met het vertrouwen van de klanten".

De topman hoopt dat het sociaal overleg opnieuw alle kansen krijgt. "Wij zijn ervan overtuigd dat door overleg goede oplossingen kunnen gevonden worden. Wij staan immers open voor alle suggesties tot verbetering of correctie in onze organisatie, waar dit nodig en mogelijk zou blijken", luidt het in de mededeling.

20:35 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pol, post, postbode, facteur, staken, staking, overleg |  Facebook |

Commentaren

pol...kopie van mijn antwoord bij ' krankzinnig Joke ' eergisteren zag en hoorde ik een gesprek met de grote baas van de post...ene Thys...om te walgen...die man verdient ettelijke miljoenen op een jaar en hij vindt zijn masterplan supersuper..een computer die berekent hoeveel seconden de postmensen per klant mogen besteden, hij was boos over de actie...Nu moet ge weten ( ik ben niet van de post )..dat dit al jaren duurt !
Overal klagen de mensen en dan zwijgen we nog over de congé die ze niet kunnen krijgen !! De grootste ramp in een firma is het binnenkrijgen van iemand die nooit die job gedaan heeft !!! Bekijk de firma's die een manager aan de top hebben, die alles zelf heeft doorlopen...daar verloopt alles op wieltjes.....en dan komt er een externe die niets kent van de materie...en ja het is naar de bom...Ik weet ,het is niet plezant, maar eerlijk die mensen moeten volhouden !! Want wie dat eergisteren gezien heeft...die pretentieuze, vernederendopzijnpersoneelnederkijkend en hovaardige thijs...mag voor mij morgen de stuipen krijgen...Ik weet het..ik ben zulke taal niet gewoon, maar die man is zelfs geen boterham waard en nog iets...hij zal het wel moeten afbollen, maar dan weer met een flinke ' rotoppremie ' van een paar miljoen !! Toch nog een fijne avond Joke !! -)))pepino
p.s. Pol...goede avond...en dat meen ik !! Het is triestig dat jullie zo'n baas hebben !! Niettemin een fijne avond...groetjes :-))pepino


Gepost door: pepino | 24-05-07

Dag Pol, Een contract van achttien maanden is onvoldoende om bekwame postbodes op te leren. Om het vertrouwen van de klanten te winnen heb je mensen nodig die lang genoeg bij De Post werken, mensen die gemotiveerd zijn, die hun werk door en door kennen en geen fouten maken.
Groetjes van Daisy

Gepost door: Daisy | 24-05-07

De commentaren zijn gesloten.