26-05-07

Nederlandse wet moet postbodes beschermen...

nlBepaling in de Nederlandse wet moet postbode beschermen

In de nieuwe postwet komt een bepaling, die de postbode moet beschermen tegen te lage beloning. Het kabinet heeft daartoe besloten. De bepaling treedt alleen in werking als onderhandelingen tussen vakbonden en de postbedrijven niet leiden tot ,,fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.''

 
Dit heeft staatssecretaris Frank Heemskerk gezegd. Door de postwet verliest TNT Post volgend jaar het monopolie op het bezorgen van brieven tot vijftig gram, waardoor de concurrentie op de postmarkt pas echt zal losbarsten. De vakbonden vrezen dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers, die steeds meer op basis van stukloon moeten werken in plaats van uurloon.

Heemskerk zei dat de vakbonden inmiddels in gesprek zijn met alle postbedrijven in ons land. Hij en minister Donner van Sociale Zaken houden de uitkomst in de gaten en rapporteren daarover na de zomer. De wet laat de mogelijkheid open dat zij kunnen ingrijpen.

Eerlijke concurrentie

Het kabinet besloot ook dat TNT Post in de vrije markt concurrerende ondernemingen tegen dezelfde voorwaarden moet toelaten tot haar netwerk, zoals brievenbussen en postbussen, als de eigen dochteronderneming.

Heemskerk gaat ervan uit dat bij eerlijke concurrentie de bedrijven die concurreren met TNT Post sterker in de markt komen te staan, en dat dit kan leiden tot betere arbeidsvoorwaarden.

Voorstel

Het kabinet moest over de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers een knoop doorhakken, omdat de coalitiepartijen PvdA en CDA in de Tweede Kamer op dit punt tegenover elkaar stonden. De PvdA kwam met een eigen voorstel om de postbodes te beschermen, maar het CDA wilde dit niet regelen in de postwet, omdat de arbeidsvoorwaarden tot stand moeten komen in onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. De PvdA heeft inmiddels het eigen voorstel ingetrokken.

Heemskerk sprak over een ,,haakje'' in de postwet en benadrukte dat het niet in de bedoeling ligt om voor postbodes een ander beleid te voeren dan voor andere werknemers in ons land.

 

T'is hier alleen niet dat het rommelt...

 

met dank aan  Guido en GBD

16:30 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (2) | Tags: postman, postbode, facteur, nederland, pol, post |  Facebook |

Commentaren

Bescherming na liberalisering? Het is maar normaal dat postbodes beschermd worden tegen uitbuiting! Ik hoop dat de politiekers van 'alle partijen' hier in België tijdig maatregelen treffen om de mensen van De Post en andere bezorgers naar behoren te verlonen.
Groetjes van Daisy en een knuffel van Donna

Gepost door: Daisy | 26-05-07

de post is al lang naar de verdoemenis De Post is een bedrijf met een waterhoofd en doorkankert van syndikalisten die hun functie zien als een springplank.Begin 2003 werden massaal syndikalisten benoemd, die zogezegd door een nepexamen geraakten , van opsteller tot bureauchef, van inspecteur tot adviseur.Ik heb de lijst nog. Eindelijk hebben de werkers in de Post de situatie begrepen en lopen ze de syndikale bonzen voorbij. De Post heeft een "kader" van ruim tienduizend man en vrouw die dubbel betaald worden dan de produktieve basis en daardoor worden de postmannen uitgebuit om de zaak effen te krijgen. TNT zet de aanval in , in 2009.Zij kunnen een brief bestellen voor 25 cent, half zoveel als onze Post. Zoiets valt niet op te halen. De zaak is verloren en dat weet Theys maar al te goed. Zich nu schrap zetten, de postmannen uitdagen , zich laten afdanken en de afscheidspoen opstrijken.

een postsukkelaar met dertig jaar dienst

Gepost door: PATATJE | 27-05-07

De commentaren zijn gesloten.