26-05-07

zes jaar voor postovervallers...

tralies

Zes jaar voor overvallers van postkantoor Muide
Slachtoffer kan niet meer aan loket werken

De twee Gentse Tsjetsjenen die eind november het postkantoor aan de Muide overvielen en de postmeester als levend schild gebruikten, moeten zes jaar de gevangenis in. Het zwaar getraumatiseerde slachtoffer van de gijzeling zal nooit meer kunnen werken aan een loket.

De 53-jarige postmeester Marc Waegebaert werd op 24november vorig jaar om 8uur 'sochtends overvallen in zijn postkantoor in de New Yorkstraat aan de Muide. Onder bedreiging van een vuurwapen werd hij gedwongen de kluis te openen. Omdat hij ongezien met de druk op een knop het stil alarm in werking kon stellen en de overvallers een kwartier moesten wachten voor de kluis zich opende, stond de politie al buiten toen de twee dieven met een buit van meer dan 35.000 euro aan de haal gingen.

Omdat ze geen uitweg zagen, renden ze terug binnen, haalden de postmeester uit het toilet waarin ze hem hadden opgesloten en gebruikten ze hem als levend schild om te ontkomen. Om de hoek slaagde de gijzelaar er echter in het wapen van zich af te duwen en zich te laten vallen, zodat de politie een van de daders in de borst kon schieten. De andere sloeg op de vlucht maar kon kort nadien ingerekend worden.

Gisteren probeerden de intussen volledig genezen Amerkhan Itarov (31) en Magoed Tcherbigev (20), twee gevluchte Tsjetsjenen die drie en zes jaar in Gent wonen, in de Ooievaarstraat en de Brugsepoortstraat, uit te leggen dat ze de overval niet pleegden uit geldgewin maar om het losgeld te betalen van een in Tsjetsjenië gekidnapt familielid.

Hun raadsman Thomas Gillis zwaaide met een rapport van een mensenrechtenorganisatie waaruit blijkt dat ontvoeringen in die tijd in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië schering en inslag waren. 'Drie weken voor de overval kregen mijn cliënten vanuit Tsjetsjenië een eerste telefonische smeekbede om geld waarmee ze hun vriend en familielid konden vrijkopen. De man was ontvoerd op verdenking van hulp aan de Tsjetsjeense strijders tegen de Russische bezetter en men vroeg 30.000 dollar om de beschuldiging te laten vallen.'

Het openbaar ministerie hechtte geen geloof aan dit verhaal en vroeg vijf jaar opsluiting voor allebei.

'Jullie wilden een vriend bevrijden die onschuldig vastzat', merkte rechter Tack op. 'Neem dan de strijd op tegen uw politieke vijand in plaats van iemand te gijzelen die duizend keer onschuldiger is dan jullie vriend en dat bovendien in een land dat gevluchte Tsjetsjenen welkom heet. Politiek en misdaad mengen is onethisch, overal ter wereld.'

In zijn vonnis veroordeelde hij de twee daders tot zes jaar gevangenis, een jaar meer dan het openbaar ministerie had gevraagd.

Getraumatiseerd

Postmeester Marc Waegebaert was niet aanwezig op het proces omdat hij de confrontatie niet aankan. 'Hij is zeer zwaar getraumatiseerd', aldus zijn advocaat 'en zal nooit meer aan een loket of met geld kunnen werken. Hij probeert het nu in het postsorteercentrum maar het is lang niet zeker of hij dat zal volhouden.'

Voor de onfortuinlijke postmeester, die met de loop tegen het hoofd doodsangsten uitstond, was het de tweede keer dat hij werd overvallen op zijn werk. In 1999 werd hij ook al het slachtoffer van een postoverval, enkele straten verder.

Hij kreeg van de rechter de gevraagde provisionele schadevergoeding van 5.000 euro. De Post kreeg 1 provisionele euro.

09:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, overval, overvallers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.