08-06-07

Post stopt stadsontwikkelingsproject

Post begraaft onverwacht stadsontwikkelingsproject
Beschermd monument op de Groenplaats niet langer te koop

De Post verkoopt niet langer haar neoclassicistisch monument aan de Groenplaats. Een lelijke streep door de rekening van het stadsbestuur, dat er van een nieuw stadsontwikkelingsproject en winkelcentrum droomde.De Post zette het complex aan de Groenplaats twee jaar geleden in de etalage. Het bestrijkt een half bouwblok tussen de Groenplaats, Pandstraat en Lombardenvest. Met 15.711vierkante meter vormde het een leuke uitdaging voor projectontwikkelaars. Er is niet alleen de mooie lokettenzaal in de neoclassicistische voorbouw. Achteraan is er een modern sorteercentrum met zelfs een ruime parking voor vrachtwagens.

Binnen het verkoopdossier van twee jaar geleden wilde de Post er alleen de lokettenzaal behouden, zodat het er alleen een winkel overhoudt. Het overheidsbedrijf wilde dat zelfs desnoods huren van de privé-investeerders. Postbodes en verdeelcentrum zouden dan verhuizen.

Ook het stadsbestuur zag wel toekomst in het bouwblok. Binnen het toekomstplan van de winkelcentra vormde het zelfs een apart hoofdstuk. Er zou een nieuwe galerij kunnen komen van zo'n 10.000vierkante meter dat het GB Shopping Center, de Groenplaats, de Wilde Zee en de modieuze Nationalestraat met elkaar verbindt.

Geen uitleg

De Post zet nu een kruis over de plannen want haalde het complex geruisloos uit de etalage. Over het waarom wil het niets kwijt. Waren er weinig aanbiedingen? Of was elk bod te laag? Of vond het overheidsbedrijf geen nieuwe locatie als stedelijk sorteercentrum?

Dat laatste was een van de hoofdredenen dat de Post twee jaar geleden tot de verkoop besloot. Want door het drukke verkeer in het stadscentrum rijden hun camionetten zich te dikwijls vast. En bewoners klagen steevast over het nachtelijk postverkeerlawaai. De Post zocht dan ook een verdeelafdeling in de periferie van het stadscentrum, waar postbodes hun rondes zouden beginnen en de brieven worden gesorteerd.

13:52 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: postkantoor, pol, post, postman, postbode, facteur, antwerpen |  Facebook |

07-06-07

problemen brieven buitenland opgelost...

stempotlood1Problemen met brieven in het buitenland opgelost

De problemen met de stembrieven voor Belgen in het buitenland die willen stemmen zijn opgelost. Dat zegt Marc Michielsen van Buitenlandse Zaken donderdag aan VRT radio.

'Een goeie week geleden hebben enkele Belgen die in Frankrijk wonen enveloppen gekregen die onvolledig of leeg waren. We hebben aan de kieskring waar het probleem zich bevond gevraagd om nieuwe enveloppen te sturen en dat is intussen rechtgetrokken', aldus Michielsen.

In totaal moeten 121.817 Belgen die in het buitenland wonen, zondag ook stemmen. De meesten van hen wonen in Nederland, Frankrijk of Duitsland. Ze kunnen zelf in het consulaat stemmen of per brief, of ze mogen een volmacht geven.

Er zijn ook enkele problemen gesignaleerd in Duitsland en Portugal. Maar volgens Michielsen gaat het om geïsoleerde gevallen.

17:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

Postbodes betogen...

betoging

Postbodes betogen
Vakbonden tegen privatisering van bedeling brievenpost

Aan het hoofdgebouw van De Post hebben vakbonden actie gevoerd tegen het voorstel van de Europese Commissie om de postbedrijven te privatiseren. Volgens de bonden heeft dat nefaste gevolgen voor de gewone man, kleine zelfstandigen en de postbodes.

 

Europa wil de brievenpost onderwerpen aan de weten van de vrije markt, maar daar is gisteren tegen betoogd door talrijke vakbondsmilitanten.

'Als het postwezen geliberaliseerd wordt, betekent dit een financiële aderlating voor kleine gebruikers en zelfstandigen. De man in de straat zal meer moeten betalen om een brief te posten', zegt ACV-vakbondsman Luk Coeckelberghs. 'Op het moment dat de markt vrij wordt gemaakt, zullen postbedrijven zich vooral richten op winstgevende bedrijven en dichtbevolkte regio's zoals de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent. Maar in dunbevolkte gebieden zal de postbedeling zeker en vast in het gedrang komen, gewoonweg omdat die gebieden niet commercieel interessant genoeg zijn. Niemand zal een standaardbedeling over heel België kunnen garanderen.'

Ook Marc De Mulder, nationaal voorzitter van de liberale VSOA, vreest negatieve gevolgen: 'In landen die de postdiensten geprivatiseerd hebben, zoals Zweden en Engeland, zien we nu al een verdubbeling van de prijzen. Ook de dunbevolkte gebieden worden er niet of nauwelijks bediend. Bij ons zou de Vlaamse Rand rond Brussel wel eens het slachtoffer kunnen worden, omdat je daar veel dunbevolkte gebieden hebt. Brussel is en blijft een interessante regio omdat daar veel mensen wonen, maar de prijzen zullen de prijzen stijgen.'

Dienstverlening

Ook een postbode, die anoniem wil getuigen, is niet gelukkig met een privatisering: 'We zullen harder moeten werken tegen minder loon. Onze werkomstandigheden zullen drastisch verslechteren. Ook zullen we een pak minder werkzekerheid hebben. We zullen nog minder tijd krijgen voor sociaal contact met de klanten. Vroeger waren we een wandelend loket waar iedereen terecht kon met vragen, maar daar hebben we nu al de tijd niet meer voor.'

Piet Van Speybroeck, woordvoerder van De Post, steunt de actie van de vakbonden.

'We delen de bekommernis van de vakbonden', zegt hij. 'Iedereen heeft het recht op een postbedeling aan een gelijke prijs, waar hij of zij ook woont. Dit is een heilig principe, een basisrecht voor iedereen. Door ons te privatiseren brengt men die universele dienstverlening in gedrang. De prijzen zullen stijgen en de continuïteit van de dienstverlening is niet meer verzekerd. De actie van de vakbonden is over het hele land rustig verlopen zodat de postbedeling nooit in gedrang is gekomen.'

14:04 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: betoging, pol, post, postman, postbode, facteur, liberalisering |  Facebook |

06-06-07

spoorloze oproepbrieven zijn terug gevonden...

stempotlood1Post verloor 3.200 oproepbrieven van Linkebeek

De postzak met 3.200 oproepbrieven voor de federale verkiezingen in Linkebeek is acht dagen zoek geweest en pas dinsdagmorgen teruggevonden. De postzak werd vorige week afgeleverd in het sorteercentrum Brussel X. De post is een intern onderzoek gestart.

Als gevolg hiervan heeft de faciliteitengemeente twee keer identieke oproepbrieven laten drukken, zo bericht La Libre Belgique woensdag.

De burgemeester van Linkebeek, Damien Thiéry, vermoedt een diefstal. 'Het is duidelijk, men heeft ze achterovergedrukt zodanig dat ik strafbaar word, omdat mijn oproepingsbrieven te laat bij de kiezers zijn aangekomen', verklaart hij. De gemeente Linkebeek zal een klacht indienen bij De Post, die de verdwijning van de kiesoproepen bevestigt.

Van zodra ze op de hoogte is gebracht van de affaire heeft De Post een onderzoek geopend. Het bedrijf bevestigt dat het de oproepingsbrieven van de burgemeester heeft ontvangen, die ze in Brussel heeft afgeleverd. Het is echter nog te vroeg om de redenen van de 'vertraging bij de levering' vast te leggen, luidt het.

De burgemeester heeft al gewaarschuwd dat hij de kosten voor het drukken en snel versturen van een tweede versie van de oproepbrieven zal terugvorderen. 'En indien er communautaire of linguistiscge motieven aan de basis van de verdwijning lagen, laten we het daar niet bij', stelt hij in La Libre Belgique.

13:53 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

04-06-07

gebundelt verkiezingsdrukwerk...

stempotlood1Post verspreidt deze week gebundeld verkiezingsdrukwerk

De Post deelt het verkiezingsdrukwerk van de politieke partijen, dat niet meer apart verspreid wordt, in deze laatste week voor de verkiezingen rond op woensdag 6 en donderdag 7 juni. Dat meldt De Post.

Het drukwerk van Open Vld, sp.a, CD&V, Groen! , N-VA, Spirit, Lijst Dedecker en Vlaams Belang zit straks allemaal samen in de brievenbus. In de laatste week voor de verkiezingen bestelt De Post het verkiezingsdrukwerk nog slechts op twee momenten.

Volgens De Post is de maatregel het gevolg van de te groot geworden volumes verkiezingsdrukwerk, waarbij de politieke partijen alle materiaal liefst in de laatste week van de campagne bij de kiezers in de bus willen droppen. De partijen krijgen de garantie dat het drukwerk niet verspreid wordt met commerciële folders.

20:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, verkiezingen |  Facebook |

Er komen opnieuw acties...

Liberalisering

Opnieuw acties bij De Post in kader van Europese actiedag

 
Er komen opnieuw acties bij De Post, maar de hinder voor de klant zou beperkt blijven. Dat stellen de vakbonden in een gemeenschappelijke mededeling. Woensdag 6 juni vindt een Europese actiedag plaats tegen de geplande liberalisering van de postmarkt. In België zouden de postkantoren in de grote steden daarom gedurende één uur, van 11 tot 12 u, gesloten worden.

Sterk signaal
Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil graag "een sterk signaal geven" tegen de Europese liberaliseringsplannen, maar anderzijds "de klant zo weinig mogelijk hinder laten ondervinden." Voor het pinksterweekeinde was er al eens een nationale stakingsdag bij De Post. De kantoren die op 6 juni aan de actie zullen deelnemen zijn Brussel Brouckère, Hasselt-centrum, Leuven-centrum, Gent-centrum, Brugge (markt), Antwerpen 1, Aarlen 1, Namen 1, Luik (perron), Bergen-centrum, Charleroi (benedenstad) en Waver.

Nieuwe operatoren
Door het werk een uur neer te leggen, willen de vakbonden protesteren tegen de geplande liberalisering van de postmarkt in Europa. "Dit gaat onvermijdelijk leiden tot een vermindering van de dienstverlening en verhoging van de tarieven voor particulieren en kleine zelfstandigen", staat in de mededeling. Gevreesd wordt dat in een vrijgemaakte markt enkel de winstgevende segmenten zullen verdwijnen naar nieuwe operatoren en De Post de minder interessante taken (in het kader van de universele dienstverlening) zal overhouden.

Banenverlies
De vakbonden menen ook dat de vrijmaking tot verder banenverlies zal leiden, "twee keer de omvang van Renault Vilvoorde." Ook in andere landen van Europa, zoals Frankrijk, zal er actie gevoerd worden.

18:05 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, liberalisering |  Facebook |

reactie op de open brief van Thys...

De heer Thijs, grote baas van De Post, liet een advertentie plaatsen in een aantal kranten met daarin zijn "excuses" voor de recente poststaking. Een aantal mensen stuurden hem een bericht terug met de melding dat ze deze excuses niet aanvaarden...

Mr. Thijs,

Dit weekend konden we in alle kranten een advertentie lezen met daarin uw excuses voor de recentelijke poststaking. Wij aanvaarden deze excuses niet. Als u denkt dat u een fout hebt gemaakt waarvoor u zichzelf moet excuseren, dan verzoeken wij u uw ontslag in te dienen als gedelegeerd bestuurder van de post. Wilt u stakingen in de toekomst vermijden, luister dan eens naar wat uw postmensen te zeggen hebben, in plaats van uit te gaan van het eigen grote gelijk.

Georges Declerck, oud postbode, actiecomité 'Ons Postje blijft!', Kortrijk
16de plaats West-Vlaamse kamerlijst CAP

Elias Vlerick, postactie 'uw postbode, uw vriend(in)', Gent
11de opvolger senaatslijst CAP

Raf Verbeke,
lijsttrekker Senaatslijst CAP

16:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |