08-10-07

sloop postkantoor vermijden?

assebroek
CD&V Assebroek wil sloop oud postkantoor vermijden
Partij roept steun in van overheden

De Assebroekse CD&V wil zich verzetten tegen de eventuele plannen om het oud postkantoor op het Gaston Roelandtsplein te slopen. De plaatselijke partijvoorzitter Pascal Ricquier wil dat zowel de stad, de provincie en de Vlaamse overheid dat helpen voorkomen.

Het neogotische gebouw dat net geen 100 jaar oud is, staat sinds november vorig jaar te koop. Halverwege november is het postkantoor immers verhuisd naar de overkant van het plein, in het gebouw waar vroeger Fortis actief was. De post gebruikte dit gebouw vanaf 1953.

Tot 1984 vertrokken de postbodes dagelijks vanuit dit kantoor. Nadien gebeurde de bezorging vanuit het kantoor in Sint-Kruis. Het oude postkantoor wordt nu door de immo-afdeling van De Post te koop aangeboden. Er kwamen de voorbije maanden reeds heel wat geïnteresseerden langs om het gebouw te kopen. Het is niet duidelijk wat er met het gebouw zal gebeuren maar de CD&V wil nu al waarschuwen.

'Het is niet alleen een prachtige gevel maar ook het interieur is in neo-Vlaamse aankleding. Het is trouwens één van de enige openbare gebouwen in het centrum van de grootste Brugse deelgemeente met een cultuurhistorische waarde. Het deed trouwens ook nog tot in 1950 dienst als gemeentehuis voor Assebroek. Straks zal hier in de buurt veel veranderen wanneer de stelplaats van De Lijn verdwijnt en het plein een nieuwe functie krijgt. Maar toch is het belangrijk dat de band met het verleden behouden blijft. Dit gebouw heeft vele decennia lang deel uitgemaakt van het openbare leven in Assebroek', stelt CD&V Assebroek-voorzitter Pascal Ricquier.

Postbode Guido Strypsteen heeft nog heel wat herinneringen aan dit gebouw. Hij moest er destijds jarenlang 'smorgens vroeg vertrekken. 'Het is een stuk nostalgie. Ik herinner mij nog goed de tv-opnames die er gebeurden voor het televisieprogramma van Jef Burm', legt hij uit.

De plaatselijke partijvoorzitter Pascal Ricquier dringt er op aan dat alle overheden, dus zowel stad, provincie en de Vlaams Overheid inspanningen leveren om te voorkomen dat het gebouw kan gesloopt worden. 'Ik ben van mening dat de klassering van dit gebouw moet onderzocht worden. We hopen dan ook dat de heemkundige kring Arsbroek samen met de socioculturele verenigingen zullen zoeken naar een eventuele invulling van het gebouw', besluit Pascal Ricquier.

14:10 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.