13-10-07

en de postman... die belde acht keer...

p09_poste5_(600_x_600)
De postman belt altijd acht keer
The postman always rings twice, luidt het. Maar wordt dat in 2011 acht maal, als vier privépostbedrijven met elkaar gaan concurreren? Stel je de hordes facteurs in de straten voor, de een in ‘t zwart, een ander in ‘t rood, blauw of groen. De een brengt u een kaartje van tante Sarah, de ander de gasrekening, een derde de belastingaanslag en de vierde komt met het boek dat je hebt besteld. En als je je lief een vurige brief wil schrijven, zorg er dan voor dat er geen blauwe zegel opzit terwijl hij in de doos met groene postzegels hoort!

Om maar te zeggen dat het idee van de postliberalisering een typische dwaasheid van het kapitalisme is. Wat niet wil zeggen dat ze op die manier zal worden toegepast. In ieder geval, niet overal. De privépostbedrijven zullen zich op de meest rendabele activiteiten toeleggen en zich concentreren op de dichtstbevolkte gebieden en de grootste klanten. Bijvoorbeeld alle Electrabel-rekeningen rondbrengen in de grote steden van het land. Als je in Elsene woont is de kans groot dat je je kaart van tante Sarah uit handen van je facteur krijgt en de gasrekening via een ander distributiebedrijf.

Maar wie wil jouw post tot bij jou brengen als je in Verlorengat-Dooieberg woont? Om de liberalisering erdoor te krijgen moest de EU wel een ‘algemene dienstverlening´ (minimumdienst) garanderen en die aan de oude postbedrijven toewijzen. De facteur zal dus vijf dagen per week, iedere straat van het land blijven doorkruisen. Voor deze weinig rendabele opdracht krijgt De Post dan subsidies. Maar van wie? Ofwel van een compensatiefonds dat gespijzigd wordt door de andere bedrijven ofwel van de staat. Elke regering kan daarover zelf beslissen.

In Italië, waar de postmarkt al geliberaliseerd is, is het de staat die betaalt. En de rekening is de hoogte in gegaan, sinds De Post zijn monopolie kwijt is, kan ze verlieslatende activiteiten niet meer financieren met winstgevende. In feite betaalt dus de consument zodat de nieuwe distributiebedrijven dikke winsten kunnen maken. Voor de bevolking is het behoud van het monopolie de beste oplossing. Veel hangt af van de voorwaarden waaraan de privébedrijven moeten voldoen. Misschien kunnen de landen die draconische voorwaarden opleggen, de privébedrijven ontmoedigen om zich in hun land te vestigen. De strijd is dus nog niet gedaan.

20:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

:-))) Ik zal aan de kleurtjes van de postzegels denken voortaan Polleke ... !
groethes hé, dà-aaaaaaaaaaaaaag ... !

Gepost door: Klaverke | 13-10-07

In de laatste Paragraaf van dit artikel schrijft u "In Italië, waar de postmarkt al geliberaliseerd is" Mag ik u er echter op wijzen dat de postmarkt in Italië nog niet geliberaliseerd is!

Gepost door: David | 01-02-08

De commentaren zijn gesloten.