13-10-07

ook bij de buren is het bezuinigen...

logoTNT‘Ik zou wel iets anders willen’

Postbode De Vroe bezorgt al 33 jaar brieven in Amsterdam. ‘Ze vinden ons te duur.’

UitlegPiet de Vroe (48) is een van de 20 duizend postbodes die de toekomst met angst en beven tegemoetzien. De Amsterdammer, die lid is van Abvakabo FNV, heeft de PTT zien veranderen van een staatsbedrijf dat veel zekerheid bood, in een beursgenoteerde onderneming waar rendement en efficiëntie de toverwoorden zijn. Toen De Vroe begon, was de PTT bovendien nog een monopolist. Nu kapen Sandd en Select Mail grote klanten weg bij TNT.

‘Op mijn 16de had ik een vakantiebaantje bij de Post op de Oosterdokskade in Amsterdam. Ik ben er nooit meer weggegaan. Mijn opleiding voor automonteur heb ik niet afgemaakt.

‘De eerste jaren was je in die tijd leerlingpostbesteller. Tegenwoordig kan Jan en Alleman bij een postbedrijf gaan werken.

‘In die jaren begonnen we om 6 uur ’s ochtends met sorteren. Daarna deed je een ochtend- en een middagwijk. ’s Morgens bijvoorbeeld de Nieuwendijk, waar veel winkels zitten, en ’s middags de Jordaan. Om een uur of drie was je dan klaar.

‘Soms deed je hetzelfde loopje jaren achter elkaar. Dan leerde je iedereen in je wijk kennen. De tassen waren toen zwaarder dan nu. Mensen hadden nog geld voor een abonnement op de Nieuwe Revue of de Panorama.

‘Ik heb twintig jaar met dezelfde fiets gedaan. Een degelijke transportfiets die ik op de kop had getikt op een goed adresje bij de Albert Cuyp. Die fiets is gestolen op de Dam door een junk. De fiets stond vier meter van me vandaan. Ik ben er nog achteraan gegaan, maar die junk kon harder fietsen dan ik kon hollen.

‘Tegenwoordig werk ik in Osdorp, waar ik ook woon. We beginnen om kwart over zeven. We staan driekwart van de tijd binnen om post voor te bereiden voor de postbezorgers, die met een karretje hun wijk rondgaan. Die krijgen die gesorteerde post om een uur of twaalf. Als ze die de post te laat krijgen, loopt het mis. Dan moeten ze bijvoorbeeld hun kinderen van school ophalen.

‘Ik verdien inclusief toeslagen 1.540 euro schoon per maand. We staan al jaren stil. Mijn vrouw werkt niet meer, omdat ze MS heeft. We hebben een dochter van 15 en een zoon van 11.

‘De werkdruk is toegenomen, doordat vooral jongere collega’s zijn vertrokken. Die zagen de bui al hangen. Als ik thuiskom, ben ik vermoeider dan vroeger.

‘Ik zou wel iets anders willen doen. Ik ben best handig, bijvoorbeeld met loodgieten. Probleem is dat je vaak alleen een jaarcontract krijgt. Als ik wegga bij TNT kan ik 20 maanden meekrijgen. Dat is te weinig om het risico te nemen.’

‘Ik weet zeker dat we gaan staken als TNT onze lonen drie jaar wil bevriezen. Als de plannen van TNT doorgaan, kost me dat over een paar jaar 240 euro per maand. Dan moet ik mijn auto wegdoen.

10:15 Gepost door Pol de postman in post-info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.