25-10-07

strategisch plan van de post...

duim%20beneden%201
Post bedelen moet halftijds
Personeel vreest nieuwe afvloeiingen

Het postpersoneel vreest duizenden afvloeiingen de komende jaren, in het kader van een grote hervorming van De Post. Vandaag ontvouwt postbaas Johnny Thijs zijn plannen in een paritair comité. Niemand geeft het met zoveel woorden toe, maar de bedoeling is de postbodes halftijds te laten werken.De spanning was gisteren te snijden bij het postpersoneel. Vandaag kondigt postbaas Johnny Thijs aan hoe hij de concurrentie te lijf wil gaan eens het postverkeer in 2011 volledig geliberaliseerd wordt. De schrik leeft dat de komende jaren nog zo'n 7.000jobs moeten verdwijnen, waardoor op 10 à 15jaar tijd het postpersoneel met meer dan een derde ingekrompen zou worden. Het postpersoneel vraagt zich ook af hoe het staat met plannen om meer postbodes deeltijds te laten werken.

Woordvoerder Piet Van Speybroeck van De Post weigerde gisteren elke commentaar. 'Ik kan daar niet op vooruitlopen. Ik kan enkel zeggen dat we niet met een nieuw strategisch plan afkomen, wel met een actualisering van het huidige plan voor 2008 en 2009.' Daarbij zou er geen sprake zijn van wijzigingen van wat al bekend is over de tewerkstelling. Die daalt al sinds 2003 met zo'n 1.000 tot 1.500 mensen per jaar, zonder dat er sprake is van naakte ontslagen. Volgens Van Speybroeck wil De Post daarmee verder.

Ook de vakbonden zijn niet op de hoogte van plannen om nog meer jobs te schrappen bij De Post. 'Ik wil echt niet vooruitlopen op wat morgen gezegd wordt', zegt Jef De Doncker (ACOD). Maar volgens hem is er geen sprake van dat De Post, net als die in Nederland, plannen heeft om postbodes door huisvrouwen te vervangen.

Lieve Van Overbeke (ACV-Transcom) wijst erop dat de tewerkstelling bij De Post tussen 2000 en nu al gedaald is van 42.000 tot zo'n 35.000. 'Aan dit tempo kom je tot zo'n 30.000jobs in 2010. Wij hopen dat het er niet meer worden.' Ook zij vreest voor meer deeltijdse jobs en zegt nu al dat dit voor haar vakbond alleen kan als de postmensen daar niet toe verplicht worden.

Van Overbeke wijst er ook op dat totnogtoe maar een deel van wie vertrekt, vervangen wordt. En dan nog gaat het doorgaans om tijdelijke contracten, geen van onbepaalde duur. Nu al zouden er zo'n 5.000tijdelijken zijn.

Het is al langer bekend dat Thijs ernaar streeft om naar een nieuw systeem van postbedeling te gaan. Bedoeling is dat de postbodes de inhoud van hun brieventas automatisch voorgesorteerd gaan afhalen in één of ander depot. Dat kan een achterzaaltje van een café zijn, een garage... Precies doordat de postbodes in dit systeem maar kortere rondes zullen hebben, ontstaat de mogelijkheid om de postrondes door deeltijdsen te laten uitvoeren: die moeten 's ochtends maar naar hun depot gaan, krijgen daar hun posttas en delen die uit. In Nederland laat men dit zelfs door huisvrouwen doen, die beduidend minder betaald worden dan postbodes. Bij ons zou daar alsnog geen sprake van zijn.

13:01 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, postman, postbode, facteur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.