26-10-07

Werken voor hongerloon... Daems waar zit je...

daens
Voor een hongerloon enkele uren per dag werken.
De geliberaliseerde postbezorgers verdienen nog minder!
De liberalisering van de postdiensten moet haar vruchten afwerpen voor de aandeelhouders. Voor het personeel staat er een nieuw sociaal bloedbad aan te komen. De directie kondigde aan dat zowat de helft van de postbodes op termijn zullen vervangen worden door “postbezorgers” die voor een hongerloon enkele uren per dag werken.

In de buurlanden zien we reeds wat een geliberaliseerde post betekent. In Nederland en Duitsland worden zelfs kinderen ingezet om post te bezorgen. Die krijgen 20 euro voor 1.000 bussen. In de private postbedrijven in Duitsland zijn 62,3% van de nieuwe jobs “mini-jobs” met een maandelijks inkomen onder de 400 euro. Wie voltijds werkt, krijgt 1.000 euro netto. Dat soort “geliberaliseerde” lonen en arbeidscondities wil De Post nu ook in België doorvoeren.

Johnny Thijs verklaarde dat er geen ontslagen zouden vallen. De topman van De Post verklaarde dat er op termijn 6.000 van de 12.000 postbodes zullen vervangen worden door postbezorgers die maar een paar uur per dag werken. Maar, zo stelde Thijs, er vallen geen ontslagen want nu vloeien er al jaarlijks 1.000 tot 1.500 postmensen af. Die worden voortaan niet vervangen. De lonen van de postbezorgers zouden nog lager liggen (nu begint een postbode aan zowat 1.000 euro netto in de maand).

De uitreiking zou voortaan gebeuren via 150 kantoren (in plaats van 500 op dit ogenblik). Ook dat zal heel wat problemen met zich mee brengen, onder meer qua verplaatsingen voor het personeel. De directie is overigens niet duidelijk of in de uitreiking geen naakte ontslagen zullen vallen.

Bij de voorstelling en de verdediging van de plannen van De Post wijzen zowel directie als politici op de voorbeelden van onder meer Nederland. Dirk Sterckx van de VLD stelde bijvoorbeeld: “Een parttime job is niet per definitie minderwaardig. Het Nederlandse personeel is trouwens zeer tevreden en krijgt behoorlijke lonen.” Sterckx is blijkbaar niet echt op de hoogte van de reële wereld. Als ze nu bij De Post na de verschillende Georoutes voorstellen om deeltijdsen in te zetten, is dat om tijd te winnen op het personeel. Als de ronde wat uitloopt, kan het dan geen kwaad. In realiteit zal er vaak voltijds gewerkt worden, maar voor een deeltijds loon. En dat is voor Sterckx als Europarlementslid al helemaal abstract. Na hoeveel dagen in de maand heeft hij al een deeltijds maandloon bij De Post verdiend?

Zowel in Nederland als Duitsland gingen veel jobs verloren en moest het personeel loonsverminderingen aanvaarden. De afbouw van de loon- en arbeidsvoorwaarden leidt ertoe dat postbedeling geleidelijk aan een nieuwe vorm van slavernij aan het worden is. Kan de term “mcjob” binnenkort vervangen worden door “postjob”? Als het van Johnny Thijs en zijn Deense aandeelhouders afhangt, wordt dat binnenkort de realiteit.

20:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, liberalisering, daems |  Facebook |

Commentaren

Deeltijds loon Misschien kan men als bijkomende besparing al beginnen met het loon van de heer Thijs te halveren, maar wel dezelfde prestaties blijven verrichten. Dan krijgt die nog steeds te veel voor wat hij doet.
Ik kom regelmatig op uw blog lezen en vind de schrijfsels zeer goed.
Beste groeten.

Gepost door: Theo | 13-01-09

De commentaren zijn gesloten.