01-11-07

krijgen we steun van... de Paus...

Benedictus_XVI_Marke
Als zelfs de paus zich uitspreekt tegen lage lonen

Het gebeurt niet vaak dat we kunnen verwijzen naar paus Benedictus XVI als het gaat om uitspraken gericht tegen de gevolgen van de neoliberale logica. Maar nu heeft de paus kritiek gegeven op het opdrijven van de flexibiliteit met de zogenaamde McJobs. Dergelijke contracten hypothekeren de toekomst, aldus Benedictus.

Op 18 oktober stelde de paus in een toespraak dat kortetermijncontracten voor jongeren in superflexibele jobs die onderbetaald worden het traditionele gezin ondermijnen. De uitspraken van de paus zijn uiteraard niet zozeer gericht op het verdedigen van de belangen van de werkenden en de jongeren. Neen, de paus bekijkt het eerder vanuit het oogpunt van de voortplanting. Het blad The Economist merkte zuinig op: “Zijn tegenkanting was niet dat deze contracten bodemlonen en lange werkuren met zich mee brengen, maar wel dat ze jongeren niet toelaten een familie te stichten.”

Maar los daarvan heeft de paus wel een punt. Het is voor veel jongeren effectief moeilijk om een stabiel leven op te bouwen met de lonen en arbeidscondities die vandaag worden opgelegd. Er is bovendien een tendens om steeds meer onderbetaalde flexibele jobs te creëren. Voor steeds meer jongeren wordt de hoop op een vaste baan met goede uren en een degelijk loon steeds meer een illusie.

De uitspraken van de paus zullen mogelijk niet veel impact hebben, maar het is wel een weerspiegeling van een maatschappelijke druk die er is om te protesteren tegen dit soort tewerkstelling. Ook in België krijgen we er steeds meer mee te maken, denk maar aan de recente aankondiging van postbaas Thijs dat de helft van de postbodes zouden vervangen worden door postbezorgers die slechts een paar uur per dag werken voor een belachelijk laag loon.

Vanuit het Vaticaan werd prompt mee gedeeld dat de uitspraak van de paus geen betrekking had op “specifieke maatregelen”, maar dat onstabiele tewerkstelling een obstakel is voor het “welzijn van de mensheid”. Welk alternatief daarop naar voor wordt gebracht door Benedictus, werd niet meegedeeld.

10:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: paus, pol, post, postbode, postman, facteur |  Facebook |

Commentaren

Hey broertje ...:-))) IK zou toch paus moeten worden sé, dan komt alles dik in de "sjakoche" ..; ;-)))

Zwaai zwaaaaaaaaaaaaai ... :-))) !

Gepost door: Klaverke | 01-11-07

De commentaren zijn gesloten.