03-11-07

het mooie verhaal van... Carajal...

Marathon1904Carvajal
De marathon van 1904

Niet alleen aan kop van de olympische marathon van 1904 was de wedstrijd interessant. De kleurrijkste deelnemer aan de Olympische Spelen aller tijden is ongetwijfeld de Cubaanse loper Felix Carvajal ( op de foto links met nummer 3 ), die vierde werd.


Felix Carvajal de Soto was een Cubaan van bescheiden afkomst. Hij werkte als postbode, maar hardlopen was zijn passie. Toen hij hoorde dat de Olympische Spelen in St. Louis zouden zijn was hij vastbesloten mee te doen.

Er was echter geen Cubaans Olympisch Comité, en zelf had Carvajal geen geld voor de reis. Om geld in te zamelen voor de reis ging hij rondjes rennen in het park, tot er mensen kwamen kijken om te zien wat er aan de hand was. Carvajal ging dan met de pet rond, en vroeg om een bijdrage voor de Cubaanse olympische afvaardiging.

Met genoeg geld op zak voor de reis vertrok de Cubaan uit Havana naar Amerika. Aangekomen in New Orleans liet hij zich verleiden door de dames van lichte zeden en het gokspel. Al snel was hij compleet platzak, zodat hij de rest van de reis moest lopen en liften - een kleine 1.000 kilometer.

Ondanks deze tegenslag slaagde Felix Carvajal er in op de dag van de marathon in St. Louis aan te komen. Gekleed in shirt met lange mouwen, een lange broek en met loodzware postbodeschoenen aan en een baret op zijn hoofd, verscheen hij aan de start. Een van de aanwezige Amerikaanse sporters hielp hem door zijn shirt en broek in te korten.

Eenmaal van start gegaan bleek de kleine Cubaan een goede loper, maar hij was ook geïnteresseerd in de toeschouwers. Bij elk plukje publiek langs het parcours stopte hij om even een praatje te maken in gebroken Engels. Carvajal had al een paar dagen nauwelijks gegeten, en tijdens de race gapte hij perziken uit een van de volgauto's. Later in de race stopte hij om bij een boom zelf perziken te plukken. De vruchten bleken echter nog niet volgroeid, en maagkrampen vergooiden zijn kansen op een topklassering.

Ondanks dit alles wist Felix Carvajal toch nog als vierde over de streep te komen. Diverse journalisten schreven dat Carvajal zeker de beste hardloper van het stel was. Als hij een verzorger had gehad, en zich meer op de race had gericht, zou hij zeker hebben gewonnen, zo meenden zij.

15:00 Gepost door Pol de postman in verhaal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: post, pol, postman, postbode, facteur, cuba, maraton |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.