29-11-07

elke dag post...kost veel geld...

facteur pol
'Elke dag postbode kost tot 300 miljoen extra'
Postbaas Thijs wil snel duidelijkheid over hoe het moet na 2011


'Als we na de vrijmaking van de postmarkt nog overal en alle dagen post willen, zal de overheid jaarlijks 100 tot 300 miljoen euro moeten neertellen.' Dat zegt Johnny Thijs, gedelegeerd bestuurder van De Post.

Johnny Thijs gaf de boodschap gisteren aan de kamerleden in de commissie Infrastructuur. De Post werkt op dit ogenblik voor een groot stuk nog altijd in een monopoliepositie, waardoor het overheidsbedrijf zich van de concurrentie niet al te veel moet aantrekken. Dankzij die monopoliepositie kan De Post voldoende inkomsten behouden om dagelijks aan elke deur een postbode langs te sturen.

Maar Europa heeft beslist dat in 2011 aan die monopoliepositie onherroepelijk een einde komt. De nationale overheden kunnen wel de voorwaarden vastleggen waartegen nieuwe concurrenten de markt zullen betreden. Dat moet ervoor zorgen dat alle spelers met gelijke wapens kunnen strijden.

De overheid zou de nieuwe spelers bijvoorbeeld kunnen verplichten ook dagelijks bij iedereen aan huis langs te gaan en ook te werken met werknemers en niet met zelfstandigen. Afhankelijk van hoe strikt die voorwaarden gedefinieerd worden, zal De Post - zodra de markt in 2011 open gaat - toch jaarlijks 100 tot 300 miljoen euro nodig hebben om elke dag aan elke brievenbus langs te gaan. Dit is een raming van De Post die nog moet worden bediscussieerd met de overheidsregulator BIPT.

Dat bedrag zou dan bovenop de ongeveer 300 miljoen euro komen die De Post nu al krijgt voor de zogenaamde diensten van algemeen belang die het overheidsbedrijf nu al vervult. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdeling van de kranten voor halfacht 's morgens en het cash uitbetalen van de pensioenen aan de deur.

'Zodra de postmarkt vrij, is zal ik de regering ook de rekening voorleggen voor het openhouden van de postkantoren', zegt Thijs. Nieuwkomers zullen wellicht geen postkantoren openen. De Post is momenteel volop bezig postkantoren te sluiten en te vervangen door zogenaamde postpunten, postbalies in bijvoorbeeld warenhuizen. Op termijn zal het netwerk bestaan uit 650 postkantoren en 650 postpunten. 'Slechts 300 kantoren zijn rendabel.'

Johnny Thijs werd wat boos toen hij tijdens het vragenuurtje werd overstelpt met vragen van lokale mandatarissen over de sluiting of lange wachtrijen in het postkantoor in hun gemeente. 'Ik heb de uitdagingen al geschetst voor het personeel en de vakbonden en die hebben het begrepen. We moeten blijven moderniseren of we bestaan over tien jaar niet meer.'

Thijs heeft berekend dat, als er niets gebeurt, concurrenten met een kwart van de omzet van De Post evenveel winst als het overheidsbedrijf kunnen maken. Die concurrenten zullen zich toespitsen op de rendabelste klanten. De 2.330 belangrijkste klanten van De Post zijn goed voor 65 procent van de omzet. 'Om hen draait het.'

Thijs gaat er vanuit dat de concurrenten vooral met zelfstandige postbedelers zullen werken. 'Die kosten 10 euro per uur, alles inbegrepen. Dat is de helft van wat een postbode in loondienst kost.' In Zweden, waar de postmarkt al vrijgemaakt is, is brievenpost voor residentiële klanten negentig procent duurder geworden, terwijl bedrijven dertig procent minder betalen. Volgens Thijs gaat het in ons land ook die kant op als er niets gebeurt. Maar dat doembeeld kan vermeden worden als de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt. Thijs wil daarover snel duidelijkheid zodat hij weet waar De Post aan toe is. De postbaas snakt dus naar een nieuwe regering. Intussen gaan de hervormingsplannen onverminderd verder en worden ze vanaf 2008 zelfs nog aangescherpt. Zo heeft het overheidsbedrijf plannen om massaal deeltijdse arbeid in te voeren om de post te bedelen en voor die mensen een afzonderlijke cao af te sluiten met minder interessante loonvoorwaarden. Ook de komende jaren zullen jaarlijks 1.000 tot 1.500 werknemers afvloeien.

14:13 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.