13-12-07

Militair eerbetoon voor Postduif...

duiven-dwo-99_small
Militair eerbetoon voor duif Tommy

Dick Drijver (87) uit Schoorl was twintig toen hij in de oorlogsjaren in Santpoort woonde.Hij ws bekend duivenhouder en vogelliefhebber.

Dus toen een postbode in juli 1942 een gewonde duif vond, bracht hij die bij Dick die twee duiven had als boodschappers van het verzet. "Ik zag meteen dat het een Engelse duif was. Dat kun je zien aan de ring om de poot."

De duif werd opgelapt. En ingezet als 'één van Churchills gevederde koeriers', zoals historicus en politieman Guus Hartendorf later schreef in een boekje over Velsen in oorlogstijd.

Een dodelijke koerier. Dick typte op luchtpostpapier van het leger een briefje en bond dat aan de duif. Een briefje met informatie over de Duitse marinebasis in IJmuiden in aanbouw, een vliegveld bij Zwolle en afluisterposten in Gaasterland.

Drijver: "En ik schreef er bij of ze op Radio Oranje wilden melden als Tommy - zo had ik hem gedoopt - veilig thuis was." Dat gebeurde. "Tommy is veilig aangekomen", klonk het in augustus over de radio.

Dick (lid van de Haarlemse knokploeg) hoorde het bericht in Friesland waar hij ondergedoken zat. "En twee weken later werd de haven gebombardeerd door de Britten. Die basis is nooit meer gebruikt."

Tommy bleek overigens afgedwaald van een wedvlucht die ondanks de oorlog gewoon doorgingen in Engeland. "Het had vreselijk geonweerd en dan raken ze hun koers kwijt."

Maar Tommy wist later dus wel weer de duiventil in Dalton in Furness te vinden. Daar plukte duivenmelker Bill Brockbank het briefje van de duivenpoot. Bill werd nog even gearresteerd op verdenking van spionage omdat de politie waar hij de boodschap afleverde, de Nederlandse boodschap niet kon lezen.

Na de oorlog ontmoetten Dick en mijnwerker Bill elkaar in Engeland toen op 26 februari 1946 de duif werd gehuldigd met de 'Dickin Medaille'.

Dick zelf kreeg een certificaat van het Engelse 'War office'. Plus twee duiven. "De ene duif werd opgegeten door een kat en de andere is al snel weggevlogen. Misschien ging hij ook terug naar Engeland", zegt hij nu.

Duif Tommy vergaarde samen met baas Bill, die lezingen gaf over de 'oorlogsduif', genoeg geld om een zwembad in Brockbanks woonplaats te bouwen. Hoe het met duif Tommy is afgelopen, weet Dick Drijver niet. "Misschien is hij wel opgezet".

In ieder geval krijgt duif Tommy morgen een militair eerbetoon tijdens de ceremonie op de dierenbegraafplaats in Ilford bij Londen.

19:15 Gepost door Pol de postman in verhaal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, postduif, oorlog |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.