14-12-07

postmarkt deels open in Nederland...

Liberalisering
Nederlandse Kamer: zet postmarkt deels open

Kleine postbedrijven die de dupe zijn van het uitstel van de liberalisering van de postmarkt moeten compensatie krijgen. Een Kamermeerderheid ziet er wel wat in om de deur naar liberalisering toch op een kiertje te zetten.

Vorige week zette staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) een streep door de liberalisering van de postmarkt op 1 januari. Hierdoor behoudt TNT voorlopig het monopolie op de bezorging van poststukken tot vijftig gram. Reden voor het uitstel is de invoering van een minimumloon voor Duitse postbodes. Hierdoor vervalt een belangrijke voorwaarde voor het vrijgeven van de postmarkt, namelijk een gelijkwaardige concurrentiepositie voor bedrijven in Europa.

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail die vanaf volgende maand de concurrentie met TNT wilden aangaan, zien nu hun plannen gedwarsboomd. Een Kamermeerderheid gaf dinsdag aan wel te voelen voor een voorlopige regeling. Hierbij zouden Sandd en Selekt Mail toch een bepaald quotum aan poststukken onder de vijftig gram mogen bezorgen.

CDA, PvdA en VVD noemen dit voorstel 'sympathiek'. Wel willen de fracties weten of het plan juridisch haalbaar is. 'Sandd en Selekt Mail wisten namelijk dat de liberalisering van de markt niet doorging als niet was voldaan aan alle voorwaarden', zei Nicolien van Vroonhoven (CDA).

De Tweede Kamer praat woensdag opnieuw met Heemskerk over de liberalisering van de postmarkt. De partijen eisen dat de staatssecretaris dan een harde datum noemt waarop de markt wel opengaat.

De commentaren zijn gesloten.