26-12-07

eerste levende Canadees op postzegel... overleden...

osca rpeterson stamp
Jazzlegende Oscar Peterson overleden

De virtuoze jazzpianist Oscar Peterson is op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Toronto overleden. De Canadees wordt beschouwd als één van de grootste jazzpianisten ooit.
Peterson beschikte over een fabelachtige techniek, die hem in staat stelde om zowel met zijn linker- als met zijn rechterhand razendsnelle solo's te spelen.
Gedurende zijn lange carrière, hij trad al in 1949 op in de Carnagie Hall in New York, speelde hij met vrijwel alle grootheden uit de jazz. Zo maakte hij beroemde opnames met Ella Fitzgerald, Stan Getz, Dizzy Gillespie en Billie Holiday.
Hij maakte ruim 200 platen en CD's en was met zijn trio een graag geziene gast op jazzfestivals over de hele wereld, waaronder ook het North Sea Jazz Festival. Op dat festival speelde hij in 2005 voor het laatst. 
Peterson kreeg zeven Grammy Awards, alsmede in 1997 de Internationals Jazz Hall of Fame Award. In eigen land werd hij geëerd met een eigen postzegel: de eerste Canadees die die eer bij leven ten deel viel.


 

10:00 Gepost door Pol de postman in postzegels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pol, post, postman, postbode, facteur, postzegel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.