01-04-08

de brievenbusschutter...

brievenbusGeen zes jaar celstraf voor poging tot moord maar vrijspraak. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie tegen een 26-jarige Utrechter, die ervan wordt verdacht januari vorig jaar geschoten te hebben door een brievenbus van een woning aan de Marshalllaan in de wijk Kanaleneiland.

In de woning waren op dat moment zes personen, onder wie kleine kinderen.

Het OM had gisteren tijdens de zitting het slotpleidooi klaarliggen, waarin zes jaar tegen H.H. werd geëist. Maar gaandeweg de zitting veranderde de officier van justitie van mening. ,,Ik ben er tussen de 60 en 70 procent van overtuigd dat het klopt, maar dat is te weinig om zes jaar celstraf te eisen.’’ Wel hoorde de Utrechter vier weken cel tegen zich eisen voor mishandeling van een vrouw, eerder op die dag.

De twijfel of H. wel daadwerkelijk geschoten had, ontstond door met name de verklaringen van een belangrijke getuige, die gisteren door de rechtbank werd gehoord. Hij beweerde de Utrechter vanuit het raam op de eerste etage van de woning aan de Marshalllaan herkend te hebben, nadat die na zijn schoten door de brievenbus wegrende.

Deze verklaring was niet overtuigend. De getuige en potentieel slachtoffer, die eerder op de dag ruzie met de 26-jarige verdachte had gehad, herkende de schutter aan zijn stem en aan zijn loopje. Met dit gegeven had de officier van justitie moeite. ,,Ik kan niet uitsluiten dat er met een bepaalde bril door het raam is gekeken.’’ De getuige wist, zo bleek gisteren eveneens, ook niet meer precies waar hij zich in de woning bevond toen de schoten gelost werden. Onduidelijkheid alom.

Ook zijn er twijfels bij de verklaringen van andere familieleden die die bewuste avond in de woning waren. Ze zijn niet duidelijk en consistent genoeg, aldus de officier van justitie.

Al met al kwam het OM tot de conclusie dat er nog te veel vraagtekens zijn om zes jaar celstraf te eisen.

Het OM heeft het sterke vermoeden dat de 26-jarige H. wel degelijk geschoten heeft. Wat tegen de 26-jarige verdachte pleit, is dat hij direct na het incident naar België vluchtte. Daarnaast verzuimde hij de eerste drie maanden met een alibi te komen.

Uitspraak over twee weken.

14:27 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: post, postbode, brievenbus |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.