03-04-08

Pol's groene... energietip...

050-Galaxy%20brievenbusplaat
De warmte vliegt de brievenbus uit

Enschede ( Nederland ) speurt met camera naar warmte- lekken in gebouwen.

Uit een analyse van 2006 blijkt dat Enschedeërs in de goedkope huursector veel meer energie verbruiken dan in de rest van Nederland. De Enschedese goedkopere huurwoningen zijn blijkbaar - door gebrek aan isolatie - energievreters. Met een warmtebeeldcamera werd gisteren in Twekkelerveld de proef op de som genomen door milieuwethouder Jelmer van der Zee. De infraroodcamera zet het beeld om in een kleurenprint: blauw is koud, rood is warm. Daar waar het beeld rood kleurt, verdwijnt dus de warmte zo de buitenlicht in. De gemeente gebruikt een geleende camera; de komende dagen zullen vijftien woningen worden gescreend.

Van der Zee wist na de wandeling door Twekkelerveld eigenlijk al genoeg. Hij denkt dat het een goed idee is dat de gemeente zelf een camera aanschaft. "Dan kun je mensen of woningcorporaties helpen bij renovatie- en isolatieplannen. Zelfs voor een leek is meteen zichtbaar waar het warmtelek in het huis zit. Maar we kunnen het mogelijk ook gebruiken in de controle op nieuwbouwprojecten."

De camera legt verspillende bouwfouten pijnlijk scherp vast, zo blijkt. Aan de G.J. van Heekstraat worden twee flats onder de loep genomen. De voorzijden kleuren voornamelijk blauw. Op een houten paneel onder een raam na. "Dat is niet goed geplaatst, of het is kapot", zegt Bas van den Heuvel, van het onderzoeksbureau MSNP, die de gemeente bij het cameraproject begeleid. Maar de achterkant van de flats geven een spectaculair totaal ander beeld. De hele gevel kleurt bijna rood. Reden: de voorzijde is wel tegen verkeerslawaai geïsoleerd, achter niet. Geen handige keuze, achteraf. "Daar gaat dus je gasrekening."

Op de tocht wordt ook vluchtig de Anna van Burenschool gescreend. De houten panelen onder de ramen laten warmte door. Verder ziet het er goed uit. Bij de meeste huizen in de straat blijken de kozijnen de grootste warmtelekken. "Daar valt niet altijd wat aan te doen. Maar soms kun je met een simpele ingreep al wat bereiken." De camera wordt op een voordeur gericht. De brievenbus is een grote rode alarmstreep. "De warmte vliegt de brievenbus uit. Een tochtstrip doet vast wonderen."

Het loont niet alleen oude huizen te keuren. Van den Heuvel en enkele ambtenaren van de bouwdienst waren eerder ook al een dagje op pad. Ze namen een nieuw huis in de buurt onder schot. "Een geweldig geïsoleerd huis, behalve de dakkapel. Felrood. Blijkbaar had de aannemer zuinig aan gedaan met isolatiemateriaal. Die steekt een tientje in zijn zak. De bewoner weet van niets en stookt onnodig duur. Het zou voor de gemeente inderdaad een optie zijn om zo'n cameracontrole verplicht te stellen bij nieuwbouwprojecten, en het afgeven van een bouwvergunning. Met zo'n opname kun je echt heel simpel naar de aannemer terug: en nu herstellen!"

14:34 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.