11-04-08

nog veel hervormingen op komst...

de postDe Post: kwaliteit stijgt - nog pak hervormingen op til

De Post heeft de eerste drie maanden van 2008 voor het eerst de globale doelstelling gehaald die het beheerscontract oplegt op het gebied van postuitreiking. De kwaliteitsindex staat boven de beoogde 95 procent, meer bepaald op 96,1 pct. Dat werd vandaag meegedeeld.

Dankzij hervormingen
Volgens Bernard Delvaux, hoofd van postoperaties, is de toegenomen kwaliteit te danken aan de vele hervormingen die er de voorbije jaren zijn gebeurd. Ook in de toekomst staan er nog heel wat wijzigingen op stapel, maar zonder aan de dienstverlening voor de klant te raken, verklaarde hij.

Doelstellingen
In nagenoeg alle domeinen van de postuitreiking heeft De Post de afgelopen drie maanden de door de overheid opgelegde doelstellingen gehaald. Vooral bij de pakjes (99,5 pct), non-prior (98,4 pct) en aangetekende zendingen (97,1 pct) scoorde het bedrijf goed. Op het vlak van priorzendingen, die een dag na het posten moeten worden uitgekeerd, werd de doelstelling nipt (94,1 pct) niet gehaald.

De kwaliteitsindex in de postbedeling steeg hiermee tot 96,1 pct, tegen 93 pct in 2005.

Delvaux verwees naar de talrijke hervormingen die er de voorbije jaren zijn geweest bij De Post. "We zijn waarschijnlijk de grootste werf in de bedrijfswereld vandaag. Niet alleen in omvang, maar ook in het tempo waarmee we de veranderingen doorvoeren."

Elke dag 11,7 miljoen stukken
Dagelijks verdeelt De Post zowat 11,7 miljoen poststukken, over 5 miljoen brievenbussen en met 23.600 medewerkers. De voorbije jaren werd het bedrijf opgesplitst in mail en retail en werd er gesleuteld aan de postrondes en aan de sorteercentra.

Niet pauzeren
"Ook in de toekomst is een status-quo geen optie. Van op het terrein komt soms de vraag of er niet even gepauzeerd kan worden in het omvormen van de organisatie, maar dat kan niet", aldus het hoofd van Mail & Parcels. "We zijn al beter voorbereid voor de liberalisering van de markt, maar nog niet klaar."

Derde fase Georoute
Dit jaar zal bijvoorbeeld de derde fase van Georoute (die de postrondes uittekent, nvdr) geleidelijk ingevoerd worden. Binnen enkele maanden zal alle post op ronde voorgesorteerd worden, wat betekent dat de postbodes minder voorbereidend werk moeten doen en dus meer tijd hebben voor hun ronde. "Momenteel wordt in Wallonië alle brievenpost op ronde gesorteerd. In Vlaanderen en Brussel is dat 70 à 80 pct", illustreerde Delvaux. Later dit jaar wordt een proefproject gestart met sortering op huisnummer, wat nog meer efficiëntie voor de postbode zou moeten opleveren. Voor de pakjes komen er later dit jaar in de sorteercentra van Antwerpen en Charleroi machines ter automatische sortering.

Postbezorger
De grootste wijzigingen zijn voorzien voor de periode 2009-2012, met name in het netwerk. Dan vermindert het aantal distributiekantoren van 500 tot ongeveer 150 en wordt de functie van postbezorger geïntroduceerd. "De postbodes gaan instaan voor al het voorbereidende werk en voor de meer complexe taken zoals de krantendistributie, de uitreiking van pensioenen en bundeling voor bedrijven. Postbezorgers zullen hun voorgesorteerd pakket briefwisseling dan kunnen gaan afhalen in een van de 1.500 depots dicht bij hun woning", legde Delvaux uit.

Deeltijdse contractuelen
Geschat wordt dat 40 pct van de activiteiten in de toekomst door postbezorgers (deeltijdse contractuelen met apart barema) zal kunnen worden uitgeoefend en 60 pct door postbodes. De verhouding in voltijds equivalenten zou 6.000 versus 9.000 bedragen. Momenteel staan bij De Post nog 14.000 à 15.000 postbodes in voor de postbedeling. Verwacht wordt dat het natuurlijke afvloeiingstempo van 1.500 per jaar de volgende jaren zal aanhouden. "Er komen geen naakte ontslagen ( nee, we mogen ons kostuum houden... ) en niemand zal verplicht worden deeltijds te gaan werken", beklemtoonde de topman.

Onderhandelingen
Over de modaliteiten van de hervorming moet nog onderhandeld worden met de vakbonden. Vandaar dat De Post vandaag nog geen duidelijkheid kon verschaffen over de aanwervingsprocedure of het besparingspotentieel.

09:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Geniet van het weekend Pol! Voorgesorteerde post betekent minder werk voor de postbodes. Met mijn boerenverstand vraag ik mij af of dat een invloed heeft op de verloning... als een ronde dan vlugger gedaan is?
Groetjes van Daisy en een knuffel van Donna

Gepost door: Daisy | 11-04-08

De commentaren zijn gesloten.