20-04-08

dief moet zijn postzegels verkopen...

NBN_A15_klein_MMDief moet postzegelcollectie veilen op eBay voor slachtoffers

Een Britse rechter heeft een stelende boekhouder verplicht om zijn postzegelverzameling te verkopen via eBay. Met de opbrengst moet hij zijn slachtoffers vergoeden.

Zowat twintig jaar lang leek de 53-jarige Britse boekhouder Derek Klein (foto) uit Norfolk enthousiast zijn christelijke plicht te doen door zich als penningmeester in te zetten voor twee kerkfabrieken. Maar in werkelijkheid maakte hij al die tijd van het in hem gestelde vertrouwen misbruik om geld achterover te drukken. Toen hij vorig jaar eindelijk betrapt werd, bleek hij in totaal zo'n 100.000 euro te hebben gestolen. Een groot deel van het geld ging op aan zijn gokverslaving. De rest investeerde hij in de uitbouw van zijn postzegelverzameling. Dat werd een flinke collectie, want Klein staat bekend als een van de topfilatelisten van Groot-Brittannië.

De rechter in Norwich veroordeelde hem in september tot zestien maanden cel. Maar daarnaast wacht hem een nog veel zwaardere straf. De rechter verplicht hem er nu toe zijn postzegelverzameling te verkopen om zijn slachtoffers te vergoeden.

De hele verzameling komt op eBay. Opvallend daarbij is dat Klein de verkoop zelf mag organiseren. Aanvankelijk was het gerecht van plan de verzameling als een geheel te koop aan te bieden, wat zo'n 30.000 euro zou hebben opgeleverd. Maar Klein kon de rechter ervan overtuigen dat de opbrengst vier keer hoger zou zijn, indien hij de postzegels apart aan de man zou brengen. Op die manier zou hij al het gestolen geld kunnen terugbetalen.

De stelende boekhouder krijgt nu vijf maanden de tijd om kopers te vinden. Aan motivatie zal het hem niet ontbreken. Want als hij niet genoeg geld bijeenkrijgt of in het geniep een deel van de opbrengst in eigen zak probeert te steken, dreigt een nieuwe celstraf, zo heeft de rechter beloofd.

18:15 Gepost door Pol de postman in verhaal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.