23-04-08

postbode wordt bijbaantje...

'Postbode wordt bijbaan'

Postbodes krijgen een kwart te veel betaald voor hun werk, stelt de directeur van TNT Post, Harry Koorstra. Volgens hem ligt hun salaris ligt 25 procent hoger dan dat van werknemers met vergelijkbare functies in andere sectoren. ( ook bij ons steltThys dat we 25% te veel verdienen... ) 

Koorstra beroept zich bij zijn stelling op onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Daarin werd het werk van de postbodes vergeleken met dat van onder andere chauffeurs en beveiligers. Koorstra is van mening dat het huidige salarisniveau van de TNT-postbodes niet gehandhaafd kan blijven omdat de concurrenten Sandd en SelektMail veel lagere lonen betalen.

In Koorstra's ogen is postbode in de toekomst geen beroep meer waarmee je een gezin kunt onderhouden. ''De tijd van het kostwinnersmodel is voorbij. Postbezorging wordt een deeltijd- of bijbaan.'' Een postbode verdient nu bij TNT tussen 1.800 en 2.100 euro bruto per maand.

Koorstra deed zijn uitlatingen aan de vooravond van de eerste stakingsdag die de vakbonden vandaag houden in Den Haag. Vrijdag volgt Amsterdam, dinsdag Rotterdam. De vakbonden staken voor een loonsverhoging van 3,5 procent, TNT heeft tot nu toe drie procent geboden. Met daarbij als voorwaarde dat er meteen afspraken worden gemaakt over een toekomstige cao waarbij de arbeidsvoorwaarden een kwart omlaag gaan.

Koorstra zegt onmiddellijk te willen toegeven aan de looneis van de bonden, als hij die afspraak over die marktconforme cao maar kan maken. ''De bonden vragen 3,5 procent loon erbij, wij hebben al drie procent geboden. Op dat halve procent laat ik het niet stuklopen.''

Maar de vakbonden willen eerst de loonsverhoging binnenhalen en dan pas onderhandelen over die mindere cao. Ze erkennen wel dat de arbeidsvoorwaarden (lonen, toeslagen en pensioenpremies) omlaag moeten bij TNT Post, wil het bedrijf zich staande kunnen houden tussen de goedkope concurrenten Sandd en SelektMail. Een postbode kost TNT 23 euro per uur, een parttime postbezorger twaalf. Dat is een groot verschil met Sandd en SelektMail die voor een postbode maar acht euro per uur kwijt zijn.

Het voorstel voor de nieuwe marktconforme cao is samen met de vakbonden ontwikkeld. Op tafel ligt het voorstel waarbij de arbeidsvoorwaarden een kwart omlaag gaan. Nieuwe werknemers krijgen daar meteen mee te maken. De zittende postbodes krijgen een compensatie van één maandsalaris per gewerkt jaar. Daarmee kunnen zij een tijd hun inkomen aanvullen, een opleiding volgen of het geld in de zak steken als zij overstappen naar een andere werkgever. Het plan betreft heeft betrekking op ongeveer twintigduizend werknemers die nu onder de cao vallen.

19:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.