07-05-08

Vive La Poste...

LaposteVive La Poste!
 Kleine waarschuwing voor de miljoen Nederlanders die dit jaar wel weer naar Zuid-Frankrijk zullen afzakken: reken niet op de Franse posterijen, want als ze niet staken, werken ze niet. Net als de rest van Frankrijk, waar ze werk beschouwen als een onprettige bijkomstigheid des levens. De stand van de Franse economie is er naar.

Tussen halftwaalf en halfdrie ligt alle openbare leven hier stil: men déjeuneert.

Dan, meteen na halfdrie, maar even naar het postagentschap in het dorp. Maar helaas, die doen geen Chronopost, zoals ze hun supersnelpost hier noemen. ‘Maar als u vóór vieren naar het regionale distributiekantoor rijdt, vijfentwintig kilometer hier vandaan, dan gaat ’t vannacht nog gewoon met de bestelling mee!’ riep de leuke lokettiste opgewekt.

Daar ging ik weer: tien over drie was ik er al. ‘Mais non, monsieur! Chronopost? De auto vertrekt altijd om twee uur naar Montpellier. Morgen bent u de eerste!’

Geen goedkope grap, zo’n Chronopost-envelopje naar les Pays-Bas kost 32 euro. Daar kun je het tegenwoordig met Transavia ook zelf voor gaan brengen. Dan is je post er in elk geval sneller dan de drie dagen die zo’n hispeed-enveloppe er bij de Franse Chronoposterijen over doet!

Dan was er, deze vakantie, natuurlijk ook weer eentje vergeten genoeg pilletjes mee te nemen. Geen nood, we bellen de apotheker in Den Haag wel even. “Ze komen er aan!” zei de vriendelijke Hofstad-apotheker vrijdagochtend. “Ik stuur ze meteen weg per prioritaire post!”

Prioriteit. ‘Wat voorrang heeft of krijgt’, zegt onze dikke Van Dale. Ik weet niet wat de dikke Larousse er over zegt, maar het zal toch wel ongeveer op hetzelfde neerkomen.

We zijn nu bijna een week verder, maar die pilletjes moeten nog aankomen.

Dan maar even naar de apotheek in het nabije stadje. ‘Monsieur, s’il vous plait: die pillen hebben wij niet bij de hand. Die moeten wij bestellen. Duurt normaal twee dagen, reken maar op drie’, zei de pharmacienne, weer zo’n schatje.

Frankrijk is echt een tòp land. En het allerleukste, vooral voor vakantiegangers, is nog: het werkt niet!

19:30 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.