18-05-08

wat sporters doen voor postzegelverzamelaars...

Dopingzondaar goed voor postzegelhandelaars

Voetbal bleek in 1974 en 2008 niet goed voor de Nederlandse posterijen. Die liet namelijk zinloze postzegels drukken over de wereldtitel van '74 en de EK-deelname van Clarence Seedorf. In 2004 zorgde een Griekse sporter wel voor blijdschap bij postzegelhandelaren.

Het gaat hier om de Griekse gewichtheffer Leonidas Sampanis. Net als een aantal andere Griekse topsporters komt hij uit de Griekse gemeenschap van buurland Albanië. Sampanis werd begin jaren '90 Griek, en ging voor zijn nieuwe land sporten - met veel succes. Hij werd wereldkampioen in 1995 (bantamgewicht) en 1998 (vedergewicht), en won twee zilveren olympische plakken in Atlanta en Sydney. Op de thuis-Spelen in Athene hoopte hij zijn carrière te bekronen met olympisch goud. Dat plan faalde, maar Sampanis belandde wel op het podium in de vedergewichtklasse, en kreeg een bronze medaille overhandigd.

De Griekse posterijen hadden bedacht dat elke Griekse medaillewinnaar een eigen postzegeluitgifte zou krijgen. Al op de dag van de medaille werden digitaal de eerste exemplaren afgedrukt, enkele dagen later gevolgd door de zegels van de reguliere drukpers. Dit idee hadden ze afgekeken van de Australiërs, die in 2000 al hun kampioenen met een zegel eerden. Ook Sampanis kreeg zijn zegel:

Sampanis
Maar enkele dagen na de wedstrijd werd bekend gemaakt dat Sampanis zijn testosteron/epitestosteron-verhouding ver boven de toegestane waarde lag - een teken dat er doping in het spel was. Sampanis werd gediskwalificeerd, en zijn medaille overhandigd aan de oorspronkelijke nummer vier, een Venozolaan. Nog diezelfde dag besloot de Griekse PTT (ELTA) dat de postzegel van Sampanis moest worden ingetrokken. Hij was pas enkele dagen in de verkoop, en waren er maar weinig van verkocht (naar schatting 30-40.000).

Al snel werd deze zegel een geliefd object voor postzegelverzamelaars - en verkopers. Het is inmiddels de op-één-na duurste Griekse postzegel van na de oorlog. Hoewel het nog niet de miljoenen haalt van kleine stukjes papier uit de
Indische Oceaan, gaat een velletje van tien zegels (kosten aan de kassa: 6 euro 50) al gauw van de hand voor 100 euro. En die prijs zal alleen nog maar oplopen met de jaren.

11:45 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

En komt er bij ons binnenkort geen postzegel uit naar aanleiding van de Olympische Spelen met Justine Henin op? Ik geloof het wel hé? De post zal wellicht ook niet gerekend hebben op haar plotselinge pensioen...

Gepost door: Kaatje | 18-05-08

De commentaren zijn gesloten.