24-05-08

van postbode tot... dictator...

ThanShwe-300wVan postbode tot dictator

Volgens de grondwet had hij vijftien jaar geleden al moeten aftreden.

Desondanks leidt 'Senior General' Than Shwe, nu 75, Birma nog steeds als een dictator. Tekenen dat hij de macht binnenkort wil overdragen zijn er niet. Ondanks zijn belofte in 1962, na een militaire coupe, dat het leger 'niet zo heel lang' aan de macht wilde blijven.

Than Shwe werd op 2 februari 1933 in Kyaukse, centraal Birma, geboren. Hij maakte de middelbare school niet af. In plaats daarvan ging hij als postbode aan de slag, voordat hij in 1953 het leger inging. Zijn eenheid was gespecialiseerd in psychologische oorlogsvoering. Than Shwe werd onder meer ingezet om de opstandige Karen-stam een lesje te leren. Vervolgens kwam hij kortstondig in een kliniek terecht, getroffen door posttraumatische stress.

Than Shwe had zich echter bewezen als genadeloos militair. In 1962 hielp hij generaal Ne Win bij zijn machtsgreep.

In 1986 werd hij lid van de junta die twee jaar later de democratische beweging in het land neersloeg. Daarbij vielen zeker 3.000 doden. Ne Win moest verdwijnen. Na frauduleuze verkiezingen werd Than Shwe in 1992 aangewezen als staatshoofd.

De 'Senior General' staat bekend als een keiharde nationalist. Problemen in Birma zijn de schuld van internationale en nationale sabotteurs, is zijn rotsvaste overtuiging. De junta controleert het dagelijks leven volledig. Democratische vrijheden of mensenrechten bestaan niet. Strafkampen en martelingen zijn normaal.

Het land is vrijwel afgesloten van de buitenwereld. De meeste mensen, behalve de militairen en hun aanhang, leven in grote armoede.

Than Shwe laat zich vrijwel nooit zien of horen. Af en toe staat er een stuk in het partijblad, dat van zijn hand zou zijn. Hij regeert middels decreten, uitgevaardigd vanuit de door hemzelf in 2005 geproclameerde hoofdstad Naypyidaw, midden in de jungle.

Hij besloot daartoe op advies van een astroloog. Rangoon was te gevaarlijk geworden, luidde het oordeel.

In 2006 kreeg de wereld een inzicht in het luxe leven van Than Shwe. Stiekem gemaakte opnamen van de bruiloft van zijn dochter toonden een vrouw in een jurk bestikt met diamanten, een gouden huwelijksbed en gasten die zich laafden aan een oneindige voorraad champagne.

De juntaleden zouden inmiddels vier miljard dollar op buitenlandse rekeningen hebben staan. Nog steeds sluizen zij een groot deel van de olie- en gasinkomsten van het land weg voor privédoeleinden.

Hoe lang Than Shwe daar nog van kan genieten, is de vraag. Hij lijdt aan suikerziekte en darmkanker. Aan die laatste kwaal zou hij al twee maal behandeld zijn. Niet in eigen land, maar in privéklinieken in Singapore en Thailand.

12:12 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.