18-09-08

Vliegende postbode stopt...

vliegende postbode
Vliegende postbode na zondag ook coureur af

Met dank aan Michael Boogerd, die vorig jaar stopte met fietsen en niet weet wat te doen met zijn vrije tijd. Wilfried Bastiaanse (37) is daar niet bang voor.

In zijn eigen geboorte- en woonplaats neemt Bastiaanse komend weekeinde tijdens de zeventigste editie van de Ronde van Hoogerheide afscheid van het rennersbestaan. Bang voor een niet op te vullen leemte na zijn wielercarrière is hij niet. "Naast het fietsen heb ik altijd gewerkt. En momenteel zit ik weer in de schoolbanken."

In Etten-Leur volgt Bastiaanse de opleiding procestechniek, drie keer in de week. Daarvoor bracht hij jarenlang de post rond in zijn geliefde dorp. Het leverde hem de bijnaam 'De snelste postbode van Nederland' op. Tot afgrijzen van zijn collega's. "Ik had een buitenroute en fietste flink door. De anderen kregen van de baas te horen dat ze sneller hun rondje moesten doen" , haalt Bastiaanse herinneringen op.

De Hoogerheidenaar boekte in zijn 22-jarige loopbaan meer dan honderdvijftig overwinningen. "Dat zou best kunnen, al moet ik zeggen dat ik het zelf nooit echt heb bijgehouden. Waarschijnlijk had ik er geen tijd voor."

Zijn moment van glorie beleefde hij in 1995 tijdens Olympia's Ronde. Na een goede proloog waarin de West-Brabander bij de eerste vijf eindigde, pakt hij na een lange ontsnapping met drie medevluchters de oranje leiderstrui. "Zie ik mezelf in die leiderstrui een dag later terug bij Studio Sport. Een bijzonder moment."

Na eerst in maart van dit jaar weg te zijn gegaan bij TNT Post, want geen uitzicht op een fulltime dienstverband, bergt hij zondagmiddag definitief zijn fiets op. Gebrek aan motivatie stond aan de basis van de beslissing te stoppen met fietsen. "Door de jaren heen heb ik er ontzettend veel voor moeten doen én laten. Op tijd naar bed, rust nemen, in het weekend niet op stap, ga zo maar door. Ik wil andere dingen gaan doen."

De laatste jaren waren niet het meest succesvol. Vorig jaar won hij slechts één keer. Dit seizoen zelfs nog geen enkele keer. Aan een vervroegd afscheid heeft hij nooit gedacht. "Waarom op mijn hoogtepunt stoppen als ik destijds nog zin in had? Nu is het moment daar. Of Armstrong moet bellen, zoals Boogerd eerder al zei."

15:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.