04-10-08

Privatisering La Poste afgeblazen...

la poste
Privatisering van La Poste afgeblazen

De gedeeltelijke privatisering van het Franse post- en expresbedrijf La Poste gaat niet door. Dat heeft premier François Fillon laten weten in een vraaggesprek met de zakenkrant Les Echos. Fillon zoekt wel naar alternatieven om La Poste van extra kapitaal te voorzien. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door La Poste een strategische samenwerking te laten aangaan met de eveneens door de staat gecontroleerde Caisse des Dépôts.

Nog maar enkele maanden geleden liet president Nicolas Sarkozy weten dat staatsbedrijven als La Poste en spoorconcern SNCF wat hem betreft gedeeltelijk konden worden geprivatiseerd om een beroep op de openbare kapitaalmarkt te kunnen doen. Daarop lanceerde Poste-topman Jean-Pierry Bailly het voorstel om van zijn bedrijf een vennootschap te maken waarin ook particulieren een aandeel kunnen nemen.  

Daartegen rees onmiddellijk fel protest van de kant van de vakbeweging. Ook de oppositie in het parlement verklaarde zich tegen. Fillon erkent dat La Poste toegang moet krijgen tot aanvullend kapitaal om zich op de vrije concurrentie in de postmarkt te kunnen voorbereiden. Nu een beursgang er niet in zit, zoekt hij de oplossing in de Caisse des Dépôts. Dat is een staatsinstelling met als taak 'het algemeen belang en de economische ontwikkeling van het land' te dienen.

19:15 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.