08-10-08

pakjesbezorger van de toekomst?

bestelwagentje
Stille pakjesbezorger

Niet Spyker of Donkervoort, maar DuraCar is de enige
Nederlandse autofabrikant op de Autosalon in Parijs.

Enigszins verborgen in één van de hallen staat de stand van het Heerlense bedrijf. DuraCar laat de Quicc DiVa (Distribution Van) zien, een klein, rond bestelautootje. Erg groot oogt de laadruimte niet. "Maar dit is nog niet het definitieve ontwerp", benadrukt directeur Wim Steenbakkers.

"Daarover willen we iedereen laten meedenken." De auto is geheel van kunststof gemaakt. Dat scheelt gewicht en bovendien hoeft het autootje alleen maar in elkaar geschroefd te worden, legt Steenbakkers uit. "Je hebt geen lakstraat nodig bij de productie."

Zijn bedrijf heeft zich eerst geconcentreerd op de elektrische aandrijving. Die is afkomstig uit de VS, de technische begeleiding komt van de "geestelijk vader" van de Smart, Johann Tomforde. De DiVa heeft een actieradius van 150 kilometer. "Dat is voor 80 procent van het bestelverkeer voldoende.

Gemiddeld rijdt een bestelauto per dag niet meer dan 70 kilometer. Het grootste voordeel van een dergelijk voertuig heb je in de stad." Daar worden overheden steeds strenger voor vrachtverkeer als het gaat de productie van geluid en fijnstof. Gemeenten zijn volgens Steenbakkers enthousiast over de Diva.

Het Limburgse bedrijf wil al snel nadat de lopende band in 2010 is gaan lopen naar 10.000 tot zelfs 20.000 gebouwde exemplaren per jaar gaan bij Karmann. NedCar was "zeker in beeld", totdat Mitsubishi besloot de Outlander in Born te stallen. Ook in Zuid-Europa en zelfs buiten Europa overweegt DuraCar productielocaties in te richten.

Bij de toekomstige klantenkring denkt Steenbakkers aan postbedrijven als TNT en Schiphol. "En kijk naar Parijs: daar heeft La Poste 10.000 bestelauto’s rondrijden." Met een nieuwprijs van circa 25.000 euro (of een leaseprijs van zo’n 500 euro per maand) is de DiVa wel een slag duurder dan bijvoorbeeld een VW Caddy, maar Steenbakkers is optimistisch: "We denken dat mensen bereid zijn die meerprijs te betalen."

13:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.