16-10-08

Post viert 100 jaar Belgisch-Congo...

congo_belg_gf_w_08
De Post viert 100 jaar Belgisch-Congo

Op 15 november 1908 werd Congo een Belgische kolonie. De Post herdenkt dit met een speciale postzegel.

In 1879 ging ontdekkingsreiziger Stanley naar Congo in opdracht van Leopold II, voor wie hij het gebied ten zuiden van de Congostroom in bezit nam. Een jaar later stichtte hij de handelspost Leopoldstad, het latere Kinshasa. In 1885 werd op de Conferentie van Berlijn het land aan Leopold II toegekend. De privékolonie of Congo-Vrijstaat werd door Leopold II geëxploiteerd met de steun van bedrijven en financiële instellingen. De Congolezen werden uitgebuit en tussen 1885 en 1908 stierven meer dan vijf miljoen mensen.

Dit zorgde voor internationaal protest, waardoor het Belgische parlement onder de niet aflatende druk verplicht was om de kolonie van de koning over te nemen. Belgisch-Congo was een feit. Het land werd een modelkolonie waar de levensomstandigheden en de levensverwachting het hoogste waren van het hele Afrikaanse continent. Na een periode van ernstige onrusten trok België zich terug en werd Congo onafhankelijk op 30 juni 1960. Na de parlementsverkiezingen werd Patrice Lumumba eerste minister van de Democratische Republiek Congo. De rebellie duurde echter voort en Joseph Mobutu pleegde als bevelhebber van het leger een staatsgreep. Hij riep zichzelf uit tot president en gaf het land de naam Zaïre.

Na de dood van Mobutu in 1997 volgde een nieuwe staatsgreep door Laurent-Desiré Kabila en werd het land opnieuw de Democratische Republiek Congo. Op 16 januari 2001 werd Kabila doodgeschoten door één van zijn lijfwachten. Zijn zoon Joseph werd naar voren geschoven als de nieuwe president.

De nieuwe postzegel is eigenlijk een zegel in een zegel, want het gaat om een reproductie van de postzegel met de olifant uit een reeks van 1894, waar in 1909 de opdruk 'CONGO BELGE' aan toegevoegd werd. Hij draagt het waardecijfer 1 en kost dus 0,54 euro. Te verkrijgen in je postkantoor vanaf 20 oktober.

17:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.