17-10-08

kaars in brievenbus = brandstichting...

vuur'Kaars door brievenbus is brandstichting'

Een ADHD-patiënt die bij een woning in Haastrecht in december 2006 een Romeinse kaars door de brievenbus stak moet worden bestraft voor brandstichting met levensgevaar.

Officier van justitie Kramer zinspeelde gisteren tijdens de zitting bij de meervoudige strafkamer eerst op gevangenisstraf, maar eiste de maximale werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.
De nu 22-jarige P.K. uit Sliedrecht kwam overigens niet opdagen voor de meervoudige strafkamer van de Haagse rechtbank. Dat nam rechter Bergman hem niet in dank af.
Het slachtoffer, een bewoner van een woning aan de Zwarteweg kwam er door een wonder achter dat er brandend vuurwerk in zijn huis was gegooid. Met een slaappil achter de kiezen lag hij al enige tijd op bed toen hij plots een brandlucht rook.
Op de deurmat zag hij schroeiplekken en het gordijn dat voor de deur hing, stond in brand. Dankzij een 13-jarige getuige, die door de wijk liep, wist de politie alsnog maanden later de dader op te pakken. De verdachte bekende, maar stelde met klem dat de vuurmond van de Romeinse kaars naar buiten stak. De getuige beweert echter dat hij door het glas van de voordeur lichtflitsen zag, hetgeen erop zou wijzen dat het vuurwerk andersom in de brievenbus was gestopt.
Vanwege zijn ADHD achten psycholoog en reclassering de verdachte enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Wel stuurde de schuldbewuste jongen bloemen naar het slachtoffer.
In zijn verklaring bij de politie staat dat hij zich niet achter zijn ziekte wil verbergen. Hij noemt zijn daad zelf baldadigheid. Dat vond aanklaagster Kramer een te lichte omschrijving voor een situatie die zeer ernstig had kunnen aflopen.
Advocaat De Deugd stelde de rol van de getuige aan de kaak. ,,Mijn cliënt is gedagvaard voor medeplegen met een hele groep, maar hij is de enige die wordt vervolgd. Een klein jongetje zou de brievenbus voor hem hebben opengehouden en de getuige bagatelliseert zijn eigen rol. Wat hij daar deed, blijft vaag.’’
De rechtbank doet op 29 oktober uitspraak.

10:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Pol, een hele fijne herfstzondag gewenst!
Groetjes.
Mireille.

Gepost door: mireille | 19-10-08

De commentaren zijn gesloten.