28-10-08

CO2-emissievrij bedrijfspand...

TNT veenendaal1
TNT opent in Veendaal energiezuinig groen gebouw, een CO2 emissievrij pand

Ruim 70 procent energiebesparing door toepassing van duurzame oplossingen.

TNT opent vandaag in aanwezigheid van de heer H.M. Koorstra, lid Raad van Bestuur van TNT, en de heer R.C. Robbertsen, Commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, haar eerste CO2-emissievrije bedrijfspand. Het gebouw in Veenendaal, gerealiseerd door VolkerWessels, is de eerste in een reeks van groene gebouwen die TNT als onderdeel van haar wereldwijde milieuprogramma Planet Me wil gaan gebruiken. Het post- en expressbedrijf streeft er naar om de CO2-uitstoot van alle panden, drie miljoen m2 onroerend goed en verspreid over 65 landen, drastisch te verlagen.

De buitenkant van het markante bedrijfspand valt op tussen de omliggende bedrijfspanden. Het ontwerp is er op gericht om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, waardoor minder kunstlicht nodig is. De energie die nodig is, wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Meer dan 300 zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Verwarming en koeling vinden plaats door grondwater op te pompen.

Om het bedrijfspand CO2-emissievrij te maken, is nauw samengewerkt met bouwconcern VolkerWessels. Voor VolkerWessels betekende de eis van CO2 -neutraal opereren dat gedurende dit nieuwbouwproject continu de wensen van de eindgebruiker centraal moesten worden gesteld. Dit leidde tot een gezamenlijke zoektocht naar soms creatieve oplossingen.

Zo wordt het regenwater opgevangen in een vijver om daarmee de eco-toiletten te spoelen, is er gekozen voor energiezuinige koffieautomaten, is het meubilair recyclebaar, de bestrating is van tweedehands klinkers en er staan grotere containers voor papier en restafval zodat ze minder vaak hoeven te worden geleegd. De combinatie van al deze technieken en maatregelen in één bedrijfspand is bijzonder en resulteert in een energiebesparing van ruim 70 procent.

VolkerWessels verwacht dat andere (toekomstige) eindgebruikers van duurzame bedrijfspanden ook zullen kiezen voor dezelfde oplossingen.

Planet Me
De inzet van TNT ter bescherming van het klimaat is gebundeld onder de noemer Planet Me, een wereldwijd milieuprogramma dat zich onder andere richt op het verminderen van de CO2-uitstoot in alle operationele activiteiten. Tevens wil het programma medewerkers van TNT stimuleren om ook in hun privéleven, thuis en onderweg hun CO2-uitstoot te verminderen.

"We stimuleren binnen TNT op verschillende manieren onze medewerkers hun dagelijkse keuzes beter voor het milieu te laten zijn", aldus Flip Verwaaijen, directeur TNT Real Estate. "Als werkgever kiezen we er bewust voor om hierin het goede voorbeeld te geven door te laten zien op welke manieren energie kan worden bespaard en bewuster met het milieu kan worden omgegaan. In het bedrijfspand in Veenendaal werken ruim 140 mensen. Zij werken nu in een bijzonder energiezuinig bedrijfspand. Door al deze milieubesparende maatregelen tot in alle details uit te voeren hopen wij onze medewerkers te overtuigen van het nut en noodzaak om bewuster met energie om te gaan".

10:24 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.