03-11-08

Dotatie herbekijken?

q
‘We moeten de 300 miljoen voor De Post herbekijken’

De Post krijgt jaarlijks 300 miljoen euro van de Belgische overheid voor het vervullen van ‘taken van openbare dienst’. Dat staat in het beheerscontract dat is afgesloten met minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V). Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt dat heel veel en wil onderzoeken of dat bedrag wel gerechtvaardigd is.

Het grootste deel van die 300 miljoen euro gaat naar het verdelen van kranten voor 7u30 (100 miljoen euro) en het cash ronddelen van pensioenen, maar ook naar de verdeling van post voor het verenigingsleven, verkiezingspost, het verrichten van bankverrichtingen voor de schatkist, het uitreiken van visvergunningen en een minimale bankdienst voor mensen die cash rekeningen willen betalen.
Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne, die de regelgeving voor de postliberalisering in 2011 moet opstellen, vindt dat bedrag te hoog en wil dat in de onderhandelingen over het nieuwe beheerscontract in 2010 ernstig wordt onderzocht of dat bedrag wel gerechtvaardigd is.

'Het gaat om 300 miljoen euro die jaarlijks door de belastingbetaler moet worden betaald. De discussie over de opening van de markt staat niet los van die over het beheerscontract. In Zweden, waar de postmarkt al lang is geliberaliseerd, betaalt de overheid 5 miljoen euro per jaar aan de nationale postoperator, in België 300 miljoen euro. Ik vind niet dat men het beheerscontract zo maar zonder problemen kan verlengen. Moet De Post kranten verdelen voor 7u30? Moeten diegene die geen krant, vaak de sociale zwakkeren, de levering van kranten subsidiëren? We moeten daar opnieuw een debat over voeren. De sociale rol van de postbode, hoe ver moet ze gaan? Zoals Inge Vervotte recht van spreken heeft in de opening van de markt, heb ik ook recht van spreken over het beheerscontract.'

Topman Johnny Thijs van De Post vindt de 300 miljoen euro een terechte vergoeding is. Hij gaat niet akkoord dat het om een subsidie gaat. ‘We worden betaald voor opdrachten die de overheid ons vraagt uit te voeren. Maar als de minister vindt dat dit moet herbekeken worden, is hij welkom’. Moeten we die overheidsopdracten nog uitvoeren in een geliberaliseerde markt? Waarom niet. Het een sluit het ander niet uit’.

Volgens minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte is het herbekijken van het beheerscontract momenteel niet aan de orde. ‘We moeten eerst de liberalisering van de postmarkt aanpakken. Pas na het vastleggen van de liberaliseringvoorwaarden kan er bekeken worden hoe de openbare opdrachten verzekerd kunnen worden. Het huidige beheerscontract loopt trouwens nog tot 2010.’
Woensdag starten de regeringspartijen onderhandelingen over de liberalisering van de Belgische postsector. Eind dit jaar wil men een voorakkoord, begin volgend jaar een wetsontwerp. De Belgische postmarkt wordt in 2011 geliberaliseer. Nu heeft De Post nog een monopolie voor brieven onder 50 gram, goed voor de helft van de omzet. MDR

20:01 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Ik vind dat de post niet extra moet worden vergoed om kranten rond te delen, dat de uitgevers dat betalen he , zij geven kortingen en kado's op postabonnementen, de krantenwinkels worden daardoor gebroodroofd.

Gepost door: JANSSEN MAY | 04-11-08

De uitgevers geven inderdaad monster kortingen.Wij leveren ook kranten voor 7.30 zonder subsidie's en zonder meerkost voor onze klanten

Gepost door: Monique | 05-11-08

Is het normaal dat De Post hievoor overheidssteun ontvangt? Er zijn mensen die gratis hetzelfde werk doen zo kunnen de uitgevers goedkoop hun kranten bezorgen en betalen wij allemaal! De Post noet verder zonder extra op krantenbezorging.

Gepost door: andre | 08-11-08

De commentaren zijn gesloten.