09-11-08

Fors snoeien in personeel... in Oostenrijk...

oostenrijkOostenrijkse post gaat fors snoeien in personeelsbestand

 

De Oostenrijkse Post, waarvan de overheid meerderheidsaandeelhouder is, gaat de volgende jaren zijn personeelsbestand met meer dan een derde verminderen. Volgens verschillende media zouden 9.000 van de 25.800 medewerkers moeten afvloeien. Het aantal postkantoren zou verminderen van 1.300 tot nog slechts enkele honderden. De plannen komen er als antwoord op de nakende liberalisering van de postmarkt in Europa.

De herstructurering zou volgende week woensdag officieel worden bekendgemaakt, na de goedkeuring van de raad van toezicht.
De termijn voor de besparingen is niet duidelijk: sommige media berichten over eind volgend jaar, andere over 2015.

De top van de vakbonden bij de Post spreekt van een oorlogsverklaring en vreest voor de 'vernieling' van het bedrijf.
De Oostenrijkse staat controleert 51 procent van de aandelen van het postbedrijf. De eerste helft van dit jaar steeg de omzet met 7,3 procent tot 1,2 miljard euro. De bedrijfswinst (ebit) daalde met 3,6 procent tot 81,9 miljoen euro.

De postmarkt in de Europese Unie wordt in 2011 volledig geliberaliseerd. Daar bestaat in een aantal landen de nodige bezorgdheid over bij de werknemers van de postdiensten. Ook in België, waar de vakbonden vrezen dat De Post na de liberalisering uit de markt zal worden gespeeld. Tevens vrezen zij voor het verlies van banen. Ook wordt erop gewezen dat de liberalisering zal leiden tot hogere tarieven en een slechtere dienstverlening. Voorstanders van de liberalisering ontkennen dat en verwijzen daarbij naar Zweden, waar de postmarkt al geruime tijd is vrijgemaakt.

18:42 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.