10-11-08

Liberalisering gaat niet lukken...

selektmailpostLiberalisering post gaat niet lukken

De afspraak om over twee jaar in het grootste deel van Europa de postsector open te stellen voor particuliere bezorging lukt niet. Alleen Duitsland houdt woord. Nederland is een van de landen die achterop raken.

Dat staat in een nog niet gepubliceerde 300 pagina's tellende studie van Ecorys Consultants. Liberalisering brengt lagere tarieven en hogere service. Maar de opstellers signaleren niettemin groeiend verzet. Behalve dat het overeengekomen tijdschema niet wordt gehaald speelt dat traditionele PTT's momenteel hun nationaal monopolie op deelterreinen versterken. Derde remmende factor is dat veel PTT's genieten van BTW-vrijstelling maar express en pakketdiensten en internationale integrators (zoals UPS) niet. Het rapport noemt Nederland als ‘n belangrijke vertrager. Den Haag kwam ter bescherming van TNT al herhaaldelijk terug op eerdere beloften tot volledige liberalisering.

Krachtens de Europese verordening 2008/6/EG moeten de EU-landen, behalve die in Oost-Europa in december 2010 hun postsector volledig openstellen voor concurrenten. De Commissie in Brussel moet nu als dagelijks bestuur van Europa de betrokken landen achter de broek gaan zitten. Brussel heeft daartoe de bevoegdheid. Momenteel is alleen in Duitsland de liberalisering al volledig.                

13:59 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.