14-11-08

This is Belguim...

THIS_IS_BELGIUM
Onze beste muzikanten op 'This is Belgium'

Met een postzegelblaadje in de vorm van een cd, werd een knap ontwerp gemaakt voor de reeks 'This is Belgium'. Centraal: onze grootste musici.

De zegels van 'Muziek in B-groot' tonen Belgische topkwaliteit in verschillende muziekgenres. De Koningin Elisabethwedstrijd is het paradepaardje. Deze internationale muziekwedstrijd ontstond in 1937 en droeg toen nog de naam van vioolvirtuoos en landgenoot Eugène Ysaÿe. Samen met koningin Elisabeth stond hij aan de wieg van dit project dat jonge musici de kans geeft om de wereld hun kunnen te tonen. Er is afwisselend een wedstrijd voor pianisten, violisten en zangers met daarnaast om de twee jaar een wedstrijd voor componisten.

Joseph van Damme werd op 25 augustus 1940 geboren in Brussel en werd later bekend als de basbariton en operazanger José van Dam. Na 1970 neemt zijn carrière een steeds hogere vlucht met optredens in de grootste concertzalen van de wereld. In augustus 1998 werd hij door koning Albert II tot baron benoemd.

Het koor Collegium Vocale Gent wordt sinds zijn ontstaan in 1970 geleid door Philippe Van Herreweghe, zelf een Gentenaar. Het repertoire van het ensemble bestaat naast werken uit de barok- en renaissancemuziek ook uit romantische en eigentijdse werken. In 1989 werd het koor uitgebreid met het Orkest van het Collegium Vocale Gent.

Een stuk jonger is het symfonieorkest Il Novecento, dat in 1991 werd opgericht en onder de muzikale leiding van Robert Groslot staat. Het orkest bracht in tal van Europese landen haar virtuositeit ten gehore en begeleidt dit jaar ook opnieuw de Night of the Proms in België, Nederland en Duitsland.

Dertig jaar geleden overleed Jacques Brel en deze Brusselse bard is nog steeds immens populair. Geboren op 8 april 1929 in Schaarbeek, groeide de zanger, componist en tekstschrijver in de jaren zestig uit tot een internationale vedette.

Will Tura is onze Vlaamse zanger en songschrijver bij uitstek. Arthur Blanckaert werd geboren in Veurne op 2 augustus 1940 en had in 1963 zijn eerste hit met Eenzaam zonder jou. Sindsdien reeg hij de hits aan elkaar en werd hij populair onder alle lagen van de bevolking.

Net als Will Tura mag Salvatore Adamo zich ridder noemen sinds 2001. Adamo werd op Sicilië geboren op 1 november 1943 en verhuisde als vierjarige kleuter naar België, waar zijn vader in de mijnen ging werken. Tijdens zijn jeugd zong hij in het kerkkoor en leerde hij gitaar spelen. Zijn eerste plaat kwam uit in 1962 nadat hij in Frankrijk een muziekwedstrijd had gewonnen. Ondertussen zijn er meer dan 100 miljoen albums van hem verkocht.

'Ga met God' is de letterlijke vertaling van de Spaanse groet Vaya Con Dios, de Belgische popgroep die ontstond in 1986 en enkele grote hits scoorde in de jaren 90. Dani Klein is de vaste zangeres van de band.

Philip Catherine behoort tot de internationale top van de jazzgitaristen. In de jaren zestig begeleidde Catherine overal in Europa bekende musici. In zijn veertigjarige carrière ontving hij verschillende prijzen zoals die van de beste Europese jazzmuzikant.

De rockband dEUS uit Antwerpen startte in 1989 als coverband. Van hun debuutalbum uit 1994 werden enkele nummers direct klassiekers.

Rock Werchter sluit de reeks van tien postzegels af. In 1974 ging het festival voor het eerst door, als een dubbelfestival dat ook in Torhout doorging. In 1996 werd het programma uitgebreid naar twee dagen en drie jaar later werd gekozen voor Werchter als enige muziekweide. Sinds de jubileumeditie in 2004 duurt het evenement vier dagen.

Het blaadje is een ontwerp van Karl Meersman en de zegels hebben een waarde van 0,70 euro. Te verkrijgen in je postkantoor vanaf 12 november.

14:01 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.