15-11-08

goedkope postbezorgers... vervangen postbodes...

De Post bereidt zich voor op liberalisering: goedkope "postbezorgers" in de plaats van postbodes

De Post bereidt zich voor op de liberalisering van de Europese postmarkt. Dat gebeurt op dezelfde wijze als in andere Europese landen: met forse besparingen op het personeel en de dienstverlening (voor gewone klanten). Enkel de grote klanten die veel commerciële zendingen aanbieden, hoeven niets te vrezen van de liberalisering. De komende weken zal De Post starten met het inzetten "postbezorgers" in de plaats van postbodes.

Wat is het verschil tussen postbezorgers en postbodes? Vooral het loon is verschillend: postbezorgers zijn goedkopere deeltijdse postbodes die enkel maar brieven mogen bussen. Het inzetten van de postbezorgers moet het aantal personeelsleden verder naar beneden halen. De Post wil de komende vijf jaar nog eens 8.500 voltijdse equivalenten weg waardoor er nog zowat 22.000 zouden overblijven. Van de 15.000 postbodes zouden er in 2013 nog 9.000 overblijven, met daarnaast 6.000 postbezorgers. Samen is dat ook 15.000 zal je denken? Ja, maar die 6.000 zijn deeltijds en slechter betaald!

De afvloeiingen bij De Post vormen (opnieuw) een immens sociaal bloedbad waar het personeel een prijs voor betaalt, maar ook de klanten aangezien de dienstverlening zal verminderen.

Het voorbeeld van onze Post is niet alleenstaand. In Oostenrijk kondigde de post aan 65% van de kantoren te sluiten. In de plaats van de bestaande 1.300 postkantoren, zouden er nog 450 overblijven. De directie van de Oostenrijkse post stelt dat dit niet zal leiden tot naakte ontslagen. Het bedrijf maakte in de eerste negen maanden van dit jaar 87,5 miljoen euro winst, maar toch zou er in het kader van de liberalisering verder moeten bespaard worden.

Overal wordt bespaard op het postpersoneel. In Nederland en Duitsland wordt vaak gewerkt met studenten of huisvrouwen die bijklussen op onregelmatige basis. Voor die postbezorgers gelden quasi geen regels en zijn armzalige lonen de regel. Bij ons wil De Post werken met postbezorgers die een arbeidsovereenkomst krijgen met een loon dat weliswaar lager zal liggen dan de 1.200 euro netto die een postbode nu verdient op een maand. Dat is al een erg laag loon in tijden van koopkrachtcrisis, hoe zullen postbezorgers rondkomen met 1.000 euro of minder in de maand?

De lonen van de postbezorgers zouden bovendien wel eens de norm kunnen worden voor alle postpersoneel. Om "concurrentieel" te zijn op de geliberaliseerde markt, zou het personeel dus hongerlonen moeten aanvaarden. Vanaf begin december zal er bij De Post discussie zijn over de loonsvoorwaarden in het kader van de nieuwe CAO. Dat zal een belangrijke discussie zijn waarin een signaal van de vakbonden nodig is tegen de neerwaartse spiraal voor het personeel en tegen de liberalisering. 

13:32 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

de kwaliteit zal er wel op vooruitgaan zeker.er wordt al teveel verkeerd gestoken. als je reclameert is er niemand in staat om het op te lossen.meer bazen als werkvolk.een sorteerkast maken van 4m lang.goed bezig

Gepost door: jos | 07-12-08

De commentaren zijn gesloten.