15-11-08

meer dan miljoen probleemgevalen...

gitaar
De Post heeft jaarlijks meer dan 1,2 miljoen probleemgevallen
Geef je correcte naam op bij on line-shoppen

De stijging van het on line-shoppen, betekent voor De Post ook meer onbestelbare stukken. Er zijn jaarlijks met 1,2 miljoen stukken problemen. ‘Het zou al veel helpen indien mensen hun juiste naam opgaven aan het internetbedrijf waar ze kopen.’

Een antiek geweer. Een Spaanse gitaar. Een paar lederen laarzen. Zeer veel boeken, nog meer cd’s en meest van al brieven. De maand is nog maar tien werkdagen ver en in de opslagplaats van de Brusselse postdienst onbestelbare stukken zijn er alweer 5.579 stukken bijgekomen. Dat is in de vier andere gelijkaardige diensten in het land niet minder.

De on line-handel floreert. Vooral via de internetveilingsite eBay wordt veel verhandeld tussen particulieren. Helaas geven nogal wat kopers een schuilnaam door aan hun verkoper. Als willen ze de anonimiteit van het internet zo doortrekken. Daardoor is het voor de postbode onmogelijk het gekochte stuk aan huis te leveren. Komt daarbij dat heel veel afzenders hun eigen gegevens niet op het doosje of de enveloppe schrijven, zodat De Post niet weet waarheen die onbestelbare stukken te sturen.

Dus blijven ze bij De Post. Maximum zes maanden. Zo lang krijgt de afzender of de bestemmeling om navraag te doen waar zijn post is gebleven. Op basis van een correcte beschrijving van het stuk, zal De Post het stuk alsnog en op haar kosten op- of teruggestuurd.

Na een half jaar worden de stukken niet langer bewaard. Papieren documenten gaan de versnipperaar in. Zoals de enveloppe die deze morgen binnenkwam met daarop enkel een postzegel en voort niets.

‘Wij doen alle enveloppes wel open. Wanneer het verjaardagskaarten zijn, steekt er vaak geld in al mag dat niet. Straks met de kerstperiode circuleert meest van dit soort enveloppes. Het geld halen we eruit en komt via een inningsdienst terug in de kas van De Post’, zegt woordvoerder Fred Lens.

Stukken van waarde gaan naar de federale overheidsdienst Domeinen, die ze veilt. Ook nu weer keert de opbrengst terug naar het werkingsbudget van De Post.

Onlangs stootten De Post op een pakket met daarin asbest. Op internet stond gedetailleerd beschreven hoe je asbest ongemerkt kan versturen. Momenteel buigen juridische diensten zich over dit probleem.

Een keer ontplofte een chemisch pakket in het postgebouw. Iemand had een brouwsel gemaakt van Peruviaanse boomschors en wilde dat naar het buitenland opsturen. Bij het openmaken ontplofte het boeltje. Uiteindelijk kon men de verzender traceren. Zijn verzekeraar mag voor de kosten opdraaien.

Jaarlijks behandelt De Post 1,2 miljoen onbestelbare stukken. Dat is een fractie van wat jaarlijks wordt verstuurd: 4 miljard stukken.

10:15 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Waar zijn die veilingen Via google kan je geen enkele veiling vinden georganiseerd door de federale dienst voor domeinen. Zo'n veiling kan dan zeker geen geld opbrengen, of gaan die eBay koopjes voor geen geld naar een select clubje.
Schande!

Gepost door: Dick Van Gelder | 16-11-08

De commentaren zijn gesloten.