21-11-08

postmarkt Nederland volledig vrij...

Postmarkt per 1 januari volledig vrij

Vanaf 1 januari volgend jaar mag iedereen brieven gaan bezorgen. De liberalisering van de Nederlandse postmarkt wordt dan toch ingevoerd.

Ministerraad

Het bestellen van post is dan niet langer het alleenrecht van TNT. Dat staat volgens goed ingevoerde bronnen in een voorstel van staatssecretaris Heemskerk. Het voorstel tot het opengooien van de postmarkt wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

Beladen
Het plan van Heemskerk gaat over de bezorging van de standaard brief, tot 50 gram. Zwaardere post, zoals pakketjes, mag nu al door meer bedrijven bezorgd worden. Het plan is zeer beladen.

Arbeidsvoorwaarden
Al jaren wordt er gesteggeld over de liberalisering van de postmarkt. Nieuwe bedrijven als Sandd en SelektMail zouden hun postbodes onder het minimumloon betalen waardoor TNT op oneerlijke achterstand zou komen te staan. TNT heeft zich altijd met hand en tand tegen de liberalisering verzet.

1 juli
Aanvankelijk zou de Nederlandse postmarkt per 1 juli al volledig worden opgengegooid dat is toen uitgesteld. Het verschil in arbeidsvoorwaarden tussen TNT enerzijds en nieuwskomers Sandd en SelektMail anderzijds zorgde voor beroering.

Stukloon versus uurloon
Politiek Den Haag vindt dat de vrije markt niet mag worden ingevoerd over de rug van de postbezorgers. Bij de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail én bij TNT-dochter Netwerk VSP werken ze op basis van stukloon in plaats van uurloon. Het kabinet vindt dat er voldoende uitzicht moet zijn op verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Duitsland
Verder was de situatie in Duitsland dusdanig dat de omstandigheden daar voor concurrenten van Deutsche Post minder gunstig waren
.

07:00 Gepost door Pol de postman in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.