22-11-08

Postfanfare van Nederland...

tnt orkest
Rijks speelt 63 jaar bij 'postfanfare'

De familie Rijks is goed vertegenwoordigd in de fanfare die nu TNT Orkest heet.

Maar liefst vier generaties hebben hun partij meegeblazen.

Herman Rijks ging als jonge loketambtenaar van de posterijen in 1945 in het orkest spelen waarvan zijn vader ook al lid was. Hij speelt nog steeds, net als zijn zoon Arno en kleinzoon Jörn. "Het orkest heette toen nog Postfanfare en was alleen toegankelijk voor ambtenaren van de posterijen. Later werd het PTT-fanfare en mochten er ook mensen van telefonie en telegrafie lid worden." Na de verzelfstandiging van de PTT werd het TPG-fanfare en sinds kort luidt de naam TNT Orkest. Maar er zijn nauwelijks meer leden met die achtergrond.

Rijks koos indertijd voor de cornet (een korte trompet) omdat daar behoefte aan was. Het instrument kreeg hij in bruikleen. De muzikant maakte de bloeiperiode van de fanfare van dichtbij mee. Hij zat 25 jaar in het bestuur, tussen 1970 en 1988 was hij voorzitter. "Het orkest ging met sprongen vooruit toen Hennie Fransen in de jaren vijftig dirigent werd. We gingen meedoen met concoursen en wonnen vaak. We zijn ook een keer naar Hamburg geweest."

"Als we op straat speelden stonden de mensen rijen dik langs de straten. 'Daar komt de post aan!' Het was gezellig. Als we in de muziektent op de Worp speelden zag het zwart van het volk."

In die periode was er volop rivaliteit met andere blaasorkesten. "Van de echte fanfare- en harmonie-orkesten in Deventer zijn er nog maar twee over: wij en het Stedelijk Orkest Lebuïnus."

In de jaren zeventig zag het orkest het publiek ook al eens wegblijven doordat de fanfaremuziek niet meer aansloeg. "Uit het orkest kwam toen het idee om een show te gaan geven met moderne muziek. Dat sloeg in als een bom. We waren de eerste die dat deden met zang en dans erbij. We hadden een eigen balletgroep onder leiding van Jomanda. Zij was hier toen balletlerares." De zaal van de oude schouwburg zat avondenlang vol. Nu is die formule uitgewerkt. Dit jaar trad het TNT Orkest voor het eerst op in de kleine zaal, in de sfeer van een nachtclub.

"Er is nu geen aanwas van jongeren meer. Wij hadden maar één ding en dat was de muziek. Jongeren hebben nu veel meer en ze denken het in een half jaartje te kunnen. Maar er is een gedegen studie nodig." Huidig bestuurslid Arno Rijks ziet nog geen probleem met de bezetting omdat er weinig verloop is.

Volgens Rijks is de harmonie en fanfare niet uit de tijd. "Het is een prachtige hobby en je doet er mensen een plezier mee."

20:45 Gepost door Pol de postman in Buitenlands postbedrijven | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een mooi stukje!
MvgHerman

Gepost door: herman riphagen | 22-04-12

De commentaren zijn gesloten.